Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че издаваните от Русия паспорти

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че издаваните от Русия паспорти
Коментари Харесай

Зеленски: Руските паспорти за жителите на Източна Украйна са първа стъпка към анексиране

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че издаваните от Русия паспорти за поданици на Източна Украйна са първа стъпка към " анексиране " на района. Това стана, откакто съветският му сътрудник Владимир Путин издаде за тази цел специфичен декрет.

" Това несъмнено е първата стъпка, тъй като същото се случи преди в Крим, жителите на Крим получиха съветски паспорти. Това е огромен проблем ", сподели той на конференция във връзка две години от встъпването му в служба.

Държавният глава на Украйна сподели още, че управляващите възнамеряват да предложат " след известно време " производство на народен референдум по тематиката за решение на спора в Донбас, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Зеленски посочи, че украинските управляващи имат няколко разновидността за решение на спора в Донбас. Според президента, Германия и Франция поддържат Киев, само че в последно време ненапълно са отслабили позицията си по отношение на Русия.

Според украинския водач, това се дължи на икономическата обстановка, както и на натиска вътре в техните страни. Въпреки всичко, Зеленски увери, че Украйна ще продължи да работи в съществуващия от 2014 година така наречен нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна).

Той акцентира, че е нужен пряк диалог с Владимир Путин по въпроса за уреждането на спора в Донбас и че е належащо към договарянията за Донбас да бъдат привлечени и Съединени американски щати, въпреки форматът на полемиката още да не е избран.

Президентът Зеленски дефинира построяването на страна без олигарси за водещ приоритет и посочи, че най-главният приоритет е построяването на страна без война. Той разгласи, че идната седмица ще бъде обнародван законопроект за битка с олигархията.

Президентът сподели, че украинският Съвет за национална сигурност и защита е изготвил лист от 13 души, които могат да бъдат избрани като олигарси, само че не цитира имената им.

Бившите министър-председатели Юлия Тимошенко, Арсений Яценюк и Володимир Гройсман няма да се върнат във властта по време на мандата му, въпреки да са " опитни фрагменти ", заяви Зеленски.

Той посочи, че е още рано да каже дали ще се кандидатира за втори мандат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР