Украинският президент Володимир Зеленски започна бързо посещение във Вашингтон в

...
Украинският президент Володимир Зеленски започна бързо посещение във Вашингтон в
Коментари Харесай

Володимир Зеленски във Вашингтон: Трябват ни спешно оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски стартира бързо посещаване във Вашингтон в понеделник, като предизвести в тирада в Университета по защита, че Русия може да води война в Украйна, само че нейната " същинска цел е свободата “ в Америка и по света. Той също насочи персонална молба към Конгреса да излезе от задънената улица и да утвърди продължение на поддръжката за Украйна, написа Associated Press.

Времето му във Вашингтон, което ще включва срещи във вторник в Белия дом и с Конгреса, е част от напъните на администрацията на Байдън в последната минута да убеди законодателите да одобряват законопроект за в допълнение финансиране, защото чиновници предизвестяват, че парите за Украйна са на изчерпване.

Президентът Джо Байдън изиска от Конгреса 61,4 милиарда $ за военновременно финансиране за Украйна като част от пакет от 110 милиарда $, който включва също пари за Израел и други цели на националната сигурност. Но настояването е въвлечено в спор за имиграционната политика на Съединени американски щати и сигурността на границите. Съединени американски щати към този момент предоставиха на Украйна 111 милиарда $ за битката ѝ против съветската инвазия от 2022 година

" Ако има някой, въодушевен от нерешените проблеми на Капитолийския рид, това е единствено (руският президент Владимир) Путин и неговата болна клика “, съобщи Зеленски пред публика от военни водачи и студенти в Националния университет по защита. " Украинците не са се предали и няма да се предадат. Ние знаем какво да вършим. И можете да разчитате на Украйна. И се надяваме също толкоз, че можем да разчитаме на вас “.

Министърът на защитата Лойд Остин, който показа украинския президент, увери, че задължението на Америка към Украйна е непреклонен и поддръжката за войната е от решаващо значение за гарантиране на сигурността на Съединени американски щати и техните съдружници.

" Ангажиментите на Америка би трябвало да бъдат спазени. Сигурността на Америка би трябвало да бъде предпазена. И думата на Америка би трябвало да бъде спазена “, съобщи Остин.

По думите му, Зеленски е " живо доказателство, че водачеството на един човек може да помогне за сплотяването на изправена пред усложнения народна власт и да въодушеви свободния свят и да промени хода на историята “.

Тъй като Конгресът е в последната седмица преди да излезе във почивка за празниците, остават въпроси дали републиканците ще се съгласят на съглашение по отношение на бъдещи кръгове на финансиране за Украйна или Израел без отстъпки от Белия дом във връзка с сигурността на границите, защото противозаконните пресичания нарастват. Но всеки граничен пакет също крие риск да отблъсне някои демократи.

Това е третото посещаване на Зеленски във Вашингтон от началото на войната и той се появи облечен със непокътнатата си армейска зелена риза с дълъг ръкав — украсена с надпис " I’M UKRAINIAN “. Неговата лобистка задача обаче става все по-трудна и има огромна разлика от триумфалното посрещане, което получи на Капитолия предходната година.

Той означи, че преди 82 години на този ден Съединени американски щати влязоха в борба в Европа, когато тогавашният президент Франклин Д. Рузвелт подписа оповестяването на война против Германия. Сега, съобщи той, до момента в който войната бушува в неговата страна, макар че Съединени американски щати нямат войски на място в Украйна, те доставят сериозно нужните оръжия и съоръжение.

" Всеки от вас тук схваща какво значи един боец да чака муниции, да чака седмици, месеци, без да знае дали въобще ще пристигна поддръжка “, означи той пред публиката в университета. " Когато свободният свят се колебае, тогава честват диктатурите “.

Зеленски се срещна в понеделник и с Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд. В изказване Георгиева сподели, че " навременното и предвидимо “ финансиране за Украйна е от решаващо значение за поддържането на икономическите облаги на страната и нейните проекти за използване на финансови промени и поддържане на финансова непоклатимост.

Според Министерството на защитата на Съединени американски щати остават към 4,8 милиарда $ в президентските пълномощия за евакуиране на средства, които изтеглят оръжия от съществуващите ресурси в Съединени американски щати и ги изпращат бързо на фронта на войната, и към 1,1 милиарда $ остават финансиране за попълване на военните ресурси на Съединени американски щати.

Джон Кърби, представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщи пред кореспонденти в понеделник, че визитата на Зеленски идва в сериозен миг.

" Това е тъкмо подобаващият миг да посрещнем президента Зеленски в града, с цел да проведем тези полемики, заради протичащото се в Украйна, увеличената интензивност, която виждаме от съветските въоръжени сили с наближаването на зимата, само че също и това, което се случва на Капитолийския рид “, съобщи Кърби.

По думите му, Байдън ще обясни на Зеленски, когато се срещнат, че Белият дом стои твърдо на настояването за спомагателен бюджет. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс съобщи, че висшата Служба за ръководство и бюджет, Съветът за национална сигурност и чиновниците по законодателните въпроси на Белия дом не престават да упорстват за финансирането.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР