Украинският президент Володимир Зеленски ще направи следобед онлайн обръщение към

...
Украинският президент Володимир Зеленски ще направи следобед онлайн обръщение към
Коментари Харесай

21-ви ден от инвазията в Украйна: Мирните преговори са „по-реалистични“

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи следобяд онлайн послание към двете камари на американския Конгрес. От Белия дом оповестиха, че президентът Джо Байдън ще разгласи отпущането на още 800 милиона $ помощ за Украйна.

Руско-украинските договаряния ще продължат по-късно през днешния ден, съгласно украинската страна Москва е смекчила позициите си.

От началото на съветското навлизане в Украйна към този момент три милиона души са избягали от войната.

Експлозии и сирени още веднъж имаше през нощта в Киев. В столицата е в действие комендантски час и поради това евакуация през днешния ден няма да има, предизвестиха управляващите. В Марупол локални представители настояват, че към 400 пациенти и лекари са държани като заложници в една от лечебните заведения.

В Украйна би трябвало да бъде изпратена интернационална миротворческа задача, съобщи на конференция водачът на ръководещата партия в Полша Ярослав Качински. Качински е част от представителите на Полша, които дружно с тези на Чехия и Словения, дойдоха с трен в Киев, с цел да се срещнат с президента Володимир Зеленски. 

Снощи Зеленски съобщи във видeообръщение, че „ към този момент “ страната му се отхвърля от участие в НАТО.

Преговорите на украинската делегация с Русия би трябвало да продължат, а позициите на двете страни към този момент звучат по-реалистично, заяви  също Володимир Зеленски.

В изказването си Зеленски се обърна и към съветските жители като сподели, че войната ще приключи позорно за страната им, само че от дейностите на хората ще зависи какво ще последва:

„ Всеки би трябвало да работи на своето място, в това число нашите представители на договарянията с Руската федерация. Това е значимо, мъчно, само че значимо, тъй като всяка война приключва със съглашение. Срещите не престават и както ми рапортуват, позициите звучат по-реалистично. Но е нужно и време, с цел да могат решенията да бъдат в изгода точно на Украйна “.

От Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации оповестиха, че украинците, които досега са напуснали страната си, са над 3 милиона. Милион и 800 хиляди от тях са в Полша, а към 300 хиляди пътуват към Западна Европа. 

Руското външно министерство  заяви, че Москва е почнала процедура за излизане от Съвета на Европа. Един от претекстовете е, че страните от НАТО и Европейски Съюз злоупотребяват с болшинството си в организацията и поредно я трансформират в инструмент на антируската политика. Според съветското външно министерство, този акт няма да засегне правата и свободите на руснаците, защото конституцията на Руската федерация открива гаранции не по-малки от тези в Европейската спогодба за правата на индивида.

Марина Овсянникова, която влезе с антивоенен афиш в студиото на Първи канал на съветската телевизия по време централната новинарска емисия, беше санкционирана и освободена. Пред съда тя съобщи, че не се признава за отговорна и че продължава да е уверена, че Русия прави закононарушение в Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР