Украинският президент Володимир Зеленски призова хората по целия свят да

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова хората по целия свят да
Коментари Харесай

Зеленски иска светът да покаже подкрепа към Украйна като излезе по улиците днес ВИДЕО

Украинският президент Володимир Зеленски прикани хората по целия свят да се съберат обществено през днешния ден, с цел да покажат поддръжката си за страната му, бореща се с съветската инвазия, която по думите му разрушава сърцето на " всеки свободен човек на планетата ".



Зеленски, чиито видеообръщения неведнъж приковаваха вниманието на света, също сподели, че ще приказва пред членовете на НАТО посредством видеовръзка, с цел да изиска от алианса да даде " ефикасна и неограничена " поддръжка на Украйна, в това число всички оръжия, от които страната се нуждае, с цел да отблъсне натиска на Русия.

" Излезте на вашите площади, на вашите улици. Станете забележими и чути ", сподели Зеленски на британски по време на прочувствено видео послание късно нощес.

" Кажете, че хората имат значение. Свободата има значение. Мирът има значение. Украйна има значение. "

Вече измина месец и ние издържахме шест пъти по-дълго, в сравнение с планираше врагът, съобщи още Зеленски, представен от Укринформ.

" Те бяха сигурни, че Украйна не е страна. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха ", сподели той по адрес на управлението на Русия. По думите му " това е тяхното държавно самоубийство, а ние единствено защищаваме своя живот ".

В речта си Зеленски се обърна и към жителите на Русия, като заявява, че Киев поставя всички старания да постави завършек на тази война и увери, че тогава съветски деца " повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия ". " Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната ", прикани президентът на Украйна. Той прикани руснаците, в случай че имат опция, да напущат Русия, с цел да не заплащат налози, с които да се води война.

Междувременно Англия заяви, че ще достави на Украйна още близо 6 000 отбранителни ракети и ще ѝ отпусна в допълнение 30 млн. лири в помощ за излъчванията на Би Би Си в района и за заплати на украинските бойци и водачи, съобщи Ройтерс, като се базира на Даунинг стрийт 10.

Премиерът Борис Джонсън ще разгласи този нов пакет от помощи през днешния ден на срещите на върха на НАТО и Г-7, с което ще показва предпочитание за по-нататъшно подсилване на отбранителния капацитет на Украйна.

" След един месец в тази рецесия интернационалната общественост е изправена пред избор. Можем да запазим жив пламъка на свободата в Украйна или да рискуваме той да да бъде загасен в Европа и света ", се споделя в известието.

Англия е споделила, че с новия пакeт тя ще е доставила на Украйна към 10 хиляди ракети и над 400 млн. лири за филантропична и икономическа помощ.

Швеция и Германия оповестиха също доставки за Украйна надлежно на 5000 и 2000 нови противотанкови оръжия. Украинските сили към този момент получиха 1000 противотанкови оръжия и 500 преносимо-ракетни комплекси от вида " Стрингър " от запасите на немската войска, напомня Франс прес. Що се касае до шведската помощ тя ще е в размер на 205 милиона крони (21,7 милиона долара), съобщи ДПА. Швеция към този момент изпрати 5000 противотанкови оръжия на Украйна дружно с друго военно съоръжение. Подобни оръжия са лесни за боравене и не изискват специфична подготовка от шведска страна, разясни шведският министър на защитата Петер Хулквист, представен от Българска телеграфна агенция.

Срещи на върха в Брюксел

В Брюксел през днешния ден предстоят срещи на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО, Европейски Съюз и Г-7, отдадени главно на войната в Украйна.

Предвижда се до обед участниците в срещата на НАТО да утвърдят решения, свързани с усилване на наличието на алианса по източния фланг поради повишената опасност от Русия. Очаква се алиансът да утвърди разполагането на спомагателни четири съюзнически батальона в България, Унгария, Словакия и Румъния. С това батальоните по източния фланг ще станат общо осем, дружно с частите, изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония.

НАТО ще приготви даването на спомагателна помощ за Украйна за киберзащита и за ограничения при химически, биологични, радиологични или нуклеарни закани, откакто към този момент обезпечи средства за противовъздушна защита, дронове, гориво, муниции и финанси, а страните от пакта приютиха близо четири милиона украински бежанци.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се включи онлайн в съвещанията на НАТО и на Европейския съвет.

Програмата на срещите планува президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да взе участие като посетител в съвещанието на водачите от Европейски Съюз, на което ще бъдат разисквани спомагателни ограничения за преодоляване на последствията от войната, в това число в областите на енергетиката.

В петък Европейският съвет ще продължи с разискването на опцията за спомагателни наказания против Москва и съветски представители, както и на положението на пандемията от коронавирус и въпроси от областите на защитата, стопанската система и сигурността.

Предвижда се довечера Европейският съвет да удължи с още две години и половина мандата на ръководителя на институцията Шарл Мишел.

България ще бъде представлявана на съвещанието на НАТО от президента Румен Радев, а в Европейския съвет - от премиера Кирил Петков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР