Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на срещата на върха на

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на срещата на върха на
Коментари Харесай

Зеленски от Молдова: Когато победим, войната ще спре

Украинският президент Володимир Зеленски дойде на срещата на върха на европейските водачи в Молдова, където беше посрещнат от президента на страната Мая Санду, оповестява " Ройтерс ".

Той още веднъж изрази убеждението си, че Украйна ще се окаже печелившата страна във военния спор.
" Когато победим, войната ще спре ", разгласи Зеленски.

Той благодари на Молдова за приемането на украински бежанци, откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия. По данни на Организация на обединените нации Молдова е дала леговище на над 700 000 бежанци от февруари 2022 година, като над 100 000 към момента остават в страната.

" Украйна поддържа сигурността на Молдова през днешния ден и сме доста, доста признателни за това ", съобщи Санду след къс диалог със Зеленски, чиято страна се намира сред някогашната руска република Молдова и Русия.

Украинският водач разгласи проекти за образуване на нови обединения за приемане на спомагателна поддръжка за защита против съветската експанзия, които желае да разиска с други европейски водачи.

Двамата президенти разговаряха и за стремежите си за участие в Европейския съюз.

" Мисля, че това е доста значимо - нашето бъдеще в Европейски Съюз ", акцентира Зеленски и увери, че Украйна е подготвена да бъде част и от НАТО.

Украйна има статут на кандидат-членка за Европейски Съюз от предишното лято и се надява да стартира публични договаряния за присъединение към блока до края на годината.
Киев е получил икономическа, военна и филантропична помощ на стойност към 70 милиарда евро от Съюза от февруари 2022 година насам. Европейските страни го доставят с оръжия и муниции.

Наскоро Зеленски участва и на срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония.

Близо 50 европейски водачи се срещат в молдовския град Булбоака, на към 20 километра от украинската граница, с цел да обсъдят сигурността, свързаността и енергийните въпроси на континента.

Тъй като Русия и Беларус не са поканени, полемиките евентуално ще се съсредоточат върху войната на Русия против Украйна и последствията от нея.

Срещата на върха през днешния ден е продължение на миналогодишната самодейност на Франция за събиране на водачи на Европейския съюз и страни страни отвън него в Прага за разискване на актуалните политически провокации.

Очаква се в Молдова водачите да обсъдят главните тематики в по-големи групи, само че също по този начин да имат опция да приказват по други въпроси уединено или в по-тесен кръг без рестриктивните мерки и помпозността на държавните визити и техните протоколи.

Официалната стратегия включва провокациите пред сигурността, енергийните доставки и дейностите по изменението на климата. Един от въпросите е по какъв начин да се понижи мощната взаимозависимост на някои европейски страни от съветските газ и нефт.

Местоположението на срещата е доста алегорично, защото Булбоака е в непосредствена непосредственост до границата с разкъсваната от войната Украйна и отделилия се район на Молдова - Приднестровието, където са ситуирани съветски бойци от 90-те години на предишния век.

Източник: Ройтерс
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР