Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при

...
Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при
Коментари Харесай

Зеленски в Париж: Поиска от Франция и Германия тежко въоръжение

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от Франция и Германия при снощното си посещаване в Париж да дават тежко въоръжение и модерни изтребители на страната му, съобщи Ройтерс.

" Разполагаме с доста малко време. Говоря за оръжия, нужни за мир и за преустановяване на войната, която Русия стартира ", сподели украинският президент. " Франция и Германия имат капацитета да трансформират радикално обстановката (на бойното поле), по този начин виждам нашите диалози през днешния ден. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с огромен обхват и нашите летци получат модерни самолети, толкоз по-бързо ще завърши съветската експанзия. "

Зеленски дойде нощес във френската столица за работна вечеря с френския си сътрудник Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския замък от френския си сътрудник, който го прегърна другарски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата водачи влязоха вътре. Посещението на Зеленски е поврат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не вършат задоволително, с цел да ѝ оказват помощ.

По-рано денем през вчерашния ден, преди да дойде в Париж, Зеленски имаше диалози във Англия, където още веднъж прикани западните съдружници да дават на Украйна самолети, благодарение на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще се насочи към Брюксел, където ще взе участие в среща на върха на Европейски Съюз.

От началото на годината западните страни усилиха доста военната помощ за Украйна. Те дадоха обещание на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обхват, само че към този момент отхвърлят да дават на Украйна бойни самолети западно произвеждане.

Макрон уточни преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат разисквани оперативни въпроси, още веднъж съобщи, че не трябва да се разрешава на Русия да завоюва войната, и добави, че Париж сходно на Берлин ще продължи да оказва помощ военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц посочи в подтекста на идната през днешния ден среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

" Отнасям ясно обръщение в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство ", сподели Шолц.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР