Украинският президент Володимир Зеленски планира да се срещне с китайския

...
Украинският президент Володимир Зеленски планира да се срещне с китайския
Коментари Харесай

Зеленски иска да обсъди с Китай плана за примирие в Украйна. Байдън смята, че той е полезен само за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да се срещне с китайския държавен глава Си Дзинпин и да разиска с него предлагането на Пекин за прекъсване на войната в Украйна. В тирада във връзка първата годишнина от съветската инвазия Зеленски приветства някои детайли от китайското предложение, само че сподели, че то не е съответен проект.

В петък на огъня сред Украйна и Русия и за започване на мирни договаряния в проект за преустановяване на спора от 12 точки. Предложението на Пекин не съдържа апел съветските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнато със песимизъм от западните сътрудници на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че “не е неприятно ” Китай да приказва за Украйна.

“Въпросът е какво следва думите ”, сподели той. “Въпросът е в стъпките и това до какво ще доведат те. ”

Западните сътрудници на Украйна също реагираха на китайското предложение.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че концепцията Китай да играе ролята на медиатор в Украйна “не е рационална ”.

“[Руският президент Владимир] Путин приветства това, тъй че по какъв начин може да е добра концепция ”, сподели Байдън в изявление за американската телевизия Ей Би Си на 24 февруари.

“Не видях нищо в този проект, което да демонстрира, че той ще е потребен за който и да е с изключение на Русия ”, добави американският президент.

Байдън сподели още, че не чака Китай да предприеме “мащабна самодейност ” за доставяне на Русия с оръжия, които тя да употребява във войната си против Украйна. Той добави, че в случай че Пекин въпреки всичко го направи, Съединени американски щати ще отговорят.

Френският президент Еманюел Макрон прикани Китай да се причисли към Запада в опитите му да подложи Русия на напън, тъй че тя да приключи войната. Той добави, че мирът е вероятен единствено в случай че “руската експанзия спре, съветските войски се изтеглят и териториалният суверенитет на Украйна и народа ѝ е спазен ”.

Предложението на Китай, показано в петък, планува анулация на западните наказания против Русия, въвеждане на ограничения за сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отваряне на филантропични коридори за евакуация на цивилни и дейности за възобновяването на износа на зърно. Според проекта интернационалната общественост би трябвало да “създаде условия и платформи ” за обновяване на договарянията, а Китай ще продължи да “играе градивна роля в това отношение ”.

Китайското държавно управление се показва като неутрална страна, способна да понижи напрежението сред Русия и Украйна. Въпреки това то отхвърли да осъди нахлуването на Русия, като упрекна Запада в разпалване на напрежението, а някои висши чиновници неведнъж показаха очевидна поддръжка за задачите на Москва.

В петък Китай се въздържа при гласуването в Общото заседание на, която прикани Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР