Украинският президент Володимир Зеленски отправи апел към Запада да достави

...
Украинският президент Володимир Зеленски отправи апел към Запада да достави
Коментари Харесай

Зеленски поиска от Запада по-тежки оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски насочи зов към Запада да достави по-тежки оръжия. Той би трябвало да беседва през днешния ден в Киев с американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на защитата Лойд Остин. Зеленски прикани за следващ път съветския си сътрудник Владимир Путин да договарят персонално за преустановяване на войната. Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган още веднъж изрази подготвеност да посредничи.

Володимир Зеленски разгласи предстоящото посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министъра на защитата Лойд Остин на конференция нощес. 

Украинският президент акцентира, че чака резултати от визитата на високопоставените американски представители тъкмо два месеца след съветското навлизане в Украйна, както във връзка с оръжията, по този начин и на гаранциите за сигурността.

" Не можете да дойдете през днешния ден при нас с празни ръце и ние не чакаме единствено дарове или сладкиши, чакаме съответни неща и съответни оръжия ", съобщи Зеленски.

Той заяви и за телефонен диалог с турския президент Ердоган, който пък ще беседва и с съветския държавен глава Владимир Путин.

Ердоган е заявил, че Турция е подготвена да посредничи и да спомага за разговор сред Киев и Москва.

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки връзки и с двете страни в спора и беше хазаин на диалози сред външните министри на Украйна и Русия, както и на среща на договарящите екипи на двете страни.

От Путин зависи дали такава среща ще има смисъл, означи по-рано Зеленски:

" Няма смисъл да се срещаме просто по този начин. Разбира се, харесваме Турция, само че при нас има война, не ни е до курорти ".

Зеленски е подчертал нуждата от незабавна евакуация на цивилни от Мариупол.

В известие на турското президентство се показва, че Ердоган и Зеленски са разискали обстановката в обсадения град Мариупол. Ердоган е показал, че ситуацията в Мариупол става все по-тежко и че би трябвало да бъде обезпечена евакуация на цивилните и ранените.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР