Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Конституционния съд, за да

...
Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Конституционния съд, за да
Коментари Харесай

Зеленски защити разпускането на парламента

Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Конституционния съд, с цел да отбрани решението си за разформироване на Народното събрание и производство на предварителни избори на 21 юли след искане от депутати съдът да се произнесе по въпроса, съобщи Агенция Франс Прес.

" Юридическата ни позиция е неоспорима и безукорна. Смятам, че ще вземете решение, от което няма да се срамим ", обърна се Зеленски към съдиите. " Украинските жители освен нямат доверие на Народното събрание, чийто рейтинг е 4 %, а приветства решението за разпускането му ", увери президентът.

Бившият комедиен артист и дилетант в политиката Зеленски разгласи желанието си да разпусне Народното събрание, който значително е враждебно надъхан към него, в речта си по случай встъпването си в служба на 21 май, а малко по-късно подписа декрет в този смисъл.

Решението е считано за противоконституционно от някои специалисти. То изостри напреженията със настоящия парламент, който от този момент отхвърля съвсем всички внасяни от президента законопроекти.

Зеленски разчита на инерцията от внушителната си победа на втория тур на президентските избори през април (73% от гласовете), с цел да завоюва и предварителните парламентарни избори през юли вместо да чака постоянните през октомври. Партията на Зеленски " Слуга на народа " получава над една трета от гласовете в изследвания на изборните настройки.

 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР