Украинският президент Володимир Зеленски обяви за геноцид бомбардировката на болница

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви за геноцид бомбардировката на болница
Коментари Харесай

Зеленски обяви бомбардировката на болница в Мариупол за геноцид

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи за " геноцид " бомбардировката на болница в югоизточния град Мариупол, при което през вчерашния ден починаха минимум трима души.

Тази нощ съгласно украинските управляващи съветската авиация е нанесла удари в Охтирка (на североизток). Там са били убити 13-годишно момче и две дами. Две деца са измежду четирите жертви на обстрел край Харков.

Сред починалите в Мариупол също има дете. 17 души са ранени при бомбардировката на болничното заведение, заяви Зеленски. Той подкани европейците да притиснат своите държавни управления да се намесят по-решително против дейностите на Русия. По време на видеообръщението си Зеленски приказва на украински, само че по-късно мина на съветски:

„ Детската болница, родилният дом – с какво те застрашаваха Руската федерация? Каква е тази страна - Руската федерация, която се бои от лечебните заведения, бои се от родилните домове и ги унищожават? Значи там е имало дребни бандеровци или бременни дами, които са се канели да обстрелят Ростов? Да не би някои от родилния дом да е унижавал рускоезичните? Какво е това, което се случи? Денацификация на болничното заведение? “ 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел упрекна Русия за случилото се в Мариупол, като го дефинира като " непоносимо военно закононарушение ".

Руската страна обаче го дефинира като " информативен тероризъм ". Външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че родилките и медицинските сестри са били изведени от болничното заведение дълго преди въздушния удар.

" За родилния дом. Не за първи път чуваме патетични вопли за някакви зверства, осъществени от съветските въоръжени сили. Това бе база на ултрарадикалния батальон " Азов ". И това бе обявено преди три дни. "

Генералният секретар на Организация на обединените нации обече назова бомбардировката в Мариупол " ужасяваща ". " Мирните поданици заплащат най-високата цена за войната... Това бездушно принуждение би трябвало да спре... в този момент, " написа в Туитър Антиониу Гутериш.

Според управляващите в Мариупол цивилните жертви от последните 9 дни обсада са повече от 1 200. Жителите на града са без ток и питейна вода, не доближават храни. Хуманитарният ескорт, изпратен през днешния ден към Мариупол, е бил заставен да спре поради продължаващите боеве.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР