Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че новата руска офанзива срещу

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че новата руска офанзива срещу
Коментари Харесай

Руските войски започнаха новата офанзива в Източна Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че новата съветска атака против Източна Украйна е почнала, съобщи Франс прес.

„Понастоящем можем да потвърдим, че съветските сили започнаха борбата за Донбас, за която се подготвят отдавна. Една огромна част от съветската войска в този момент е ангажирана с тази офанзива“, съобщи Зеленски. Изявлението му бе публикувано в Телеграм.

Украинците ще се борят, с цел да се защитят, без значение какъв брой съветски войски са изпратени там, сподели още Зеленски.

Очакваната нова атака на съветските сили в Източна Украйна стартира, съобщи и украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„Това е истински пъкъл. Офанзивата стартира, тази, за която приказваме от седмици“, съобщи губернаторът във фейсбук. „Има сражения в Рубижне и Попасна, неспирни боеве в други мирни градове“, осведоми Гайдай, малко откакто заяви в Телеграм за гибелта на четирима цивилни в Креминна – град, който бе високомерен през вчерашния ден от съветските сили.

„Втората фаза на войната започна“, съобщи от своя страна и Андрий Йермак, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

„Вярвайте в нашата войска, тя е доста силна“, написа Йермак в Телеграм.

Междувременно от Белия дом оповестиха, че американският президент Джо Байдън ще разиска със съдружниците през днешния ден рецесията в Украйна, поддръжката за страната, както и напъните за търсене на отговорност от Русия за дейностите ѝ.

По-рано представителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че Русия е почнала да „оформя“ изтока на Украйна – поставяйки условия за по-големи и по-агресивни офанзиви. По думите му, Мариупол не е паднал макар ударите на Русия.

„ Продължаваме да следим концентрацията на съветските въздушни удари и артилерия в Донбас и на юг, изключително към и в Мариупол “, сподели Кърби и добави, че украинците оказват опозиция макар все по-агресивните дейности на Русия.

Вчера при съветските бомбардировки против няколко града в Украйна са починали минимум 17 души, настояват украинските управляващи. Множество ракети са блъснали западния град Лвов, който до момента значително не е бил обект на офанзиви.

По данни на Организация на обединените нации повече от 4,9 милиона украинци са избягали от страната след нахлуването на Русия.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР