Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да
Коментари Харесай

Украйна: Атаката срещу Киев бе среден пръст на Путин към ООН

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че се пробва да унижи Организацията на обединените народи , като изсипва ракети против Киев по време на , офанзива, която удари седмици на релативно успокоение в столицата, написа " Асошиейтед прес ".

Междувременно силите на Украйна се борят да попречват съветските опити за нахлуване на юг и изток , заяви Зеленски. Подкрепените от Организация на обединените нации старания за образуване на безвредно прекосяване на жителите, хванати в капан в руините на Мариупол не престават. Многобройни предходни опити за евакуация на цивилни пропаднаха.

Русия нанесе удари по цели из цяла Украйна в четвъртък , удряйки жилищна многоетажна постройка и друга постройка в Киев тъкмо когато животът изглеждаше малко по-близо до естественото. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че един от техните публицисти е погубен .

Отделно, някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати бе погубен, до момента в който се бие дружно с украинските сили , споделиха негови близки, което би било първата известна гибел на американски жител, взел участие във войната . Съединени американски щати не потвърдиха информацията.

В явно споменаване на офанзивата в Киев, съветското министерство на защитата съобщи, че е унищожило " индустриални здания " в отбранителната фабрика " Артем ".

Ракетната офанзива бе едвам час откакто Зеленски организира конференция с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш , който обиколи част от разрушенията в и към Киев и осъди нападенията против цивилни.
 Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим
Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отхвърля клането в Буча

" Това приказва доста за същинското отношение на Русия към интернационалните институции , за опитите на съветското управление да унижи Организация на обединените нации и всичко, което организацията съставлява ", сподели Зеленски. " Следователно това изисква надлежно мощен отговор. "

Кметът на Киев Виталий Кличко сподели, че офанзивата е методът на съветския президент Владимир Путин да покаже на Гутериш " междинен пръст ".

Ударите бяха н ай-сериозната съветска офанзива против столицата, откогато силите на Москва се отдръпнаха преди седмици след неуспеха им да завладяват града. Русия в този момент стартира атака в Донбас, източният промишлен район на страната, което съгласно Кремъл е главната му цел.

Получаването на цялостна картина на разгръщащата се борба на изток е мъчно, тъй като въздушните удари и артилерийските обстрели вършат напредването на репортерите извънредно рисково. Както Украйна, по този начин и подкрепяните от Москва бунтовници, които се бият на изток, също са въвели строги ограничавания за докладване от зоната на бойни дейности.

Но до момента съветските войски и сепаратистките сили наподобява са постигнали единствено незначителни облаги , а английското министерство на защитата съобщи, че това е реализирано със.
 Британски филантропични служащи са хванати от съветската войска в Украйна
Британски филантропични служащи са хванати от съветската войска в Украйна

Двамата цивилни мъже са арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт край Запорожие

Една от задачите на визитата на Гутериш бе да обезпечи евакуацията на хора от разрушеното южно пристанище Мариупол , в това число опустошения стоманодобивен цех, където почти 2000 украински бранители и 1000 цивилни бяха укрити в последната огромна цитадела на съпротивата в града. Предишните опити за евакуация се провалиха.

Стоманодобивният цех от руската ера разполага с обширна подземна мрежа от бункери, способни да устоят на въздушни удари. Но обстановката стана още по-лошо, откакто руснаците хвърлиха " бункерни бомби " и други бомби.

" Местните, които съумеят да изоставен Мариупол, споделят, че това е пъкъл , само че когато изоставен тази цитадела, споделят, че е по-лошо ", сподели кметът на Мариупол Вадим Бойченко. " Те се молят да бъдат избавени ", сподели той и добави: " Там, не е въпрос на дни, а въпрос на часове ".

Смята се, че към 100 000 души са хванати в капан в града с малко вода, храна, топлота или електричество.

Хуманитарният офис на Организация на обединените нации не даде детайлности за обсъжданите ограничения за евакуация , базирайки се на опасения за сигурността на хората. Украйна упрекна неуспеха на предходни опити за евакуация на продължаващия съветски обстрел .

Този път " надяваме се да има лека нотка на човещина във врага ", сподели Бойченко.

Два града в централната Днепропетровска област на Украйна бяха ударени от съветски ракети в петък, сподели регионалният шеф. Нямаше информация за жертви или вреди.

Губернаторът на Курска област на Русия сподели, че граничен пост е бил подложен на минометен обстрел от Украйна и че съветските гранични сили са дали отговор на огъня. Той сподели, че няма потърпевши от съветска страна.

Бившият морски пехотинец на Съединени американски щати, 22-годишният Джоузеф Кансел, е погубен в понеделник, работел е за военна компания, която го изпраща в Украйна, разяснява майка му Ребека Кабрера пред СиЕнЕн. " Той искаше да отиде, тъй като вярваше в това, за което се бори Украйна ".
 Руските сили ще рухнат до няколко седмици, предвижда боен специалист
Руските сили ще рухнат до няколко седмици, предвижда боен специалист

Руснаците са пропилели единствения си късмет да завладяват района

Ракетната офанзива в четвъртък в квартал Шевченковски в северозападен Киев раздруса града. Радио Свободна Европа/Радио Свобода заяви, че тялото на Вира Хирич, журналистка, която е работила за медията от 2018 година и живеела в една от постройките, е открито измежду руините в петък .

Ръководителят на Радио Свободна Европа Джейми Флай сподели, че са " шокирани и ядосани от безсмислената гибел в дома й, в страна и града, които обичаше ".

Десет души са ранени при офанзивата , в това число най-малко един, който е изгубил крайник, съгласно чиновници на незабавната помощ.

Киев бе относително незасегнат през последните седмици и кафенета и други бизнеси започнаха да се отварят още веднъж , до момента в който все по-голям брой хора излизаха и се любуваха на пролетното време.

Ужасната човешка цена на войната, която прогони повече от 11 милиона украинци от домовете им , продължава да нараства.

Междувременно интернационалните наказания, наложени на Русия поради нашествието, притискат страната. Руската централна банка съобщи, че съветската стопанска система се чака да се свие с до 10% тази година и вероятностите са " извънредно несигурни ".
 Загинали и ранени след ракетен удар в Киев Обновена
Загинали и ранени след ракетен удар в Киев

Кулеба написа, че това се случва, до момента в който Гутериш и Петков са на посещаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР