Украинският президент Володимир Зеленски нарече огромните продемократични протести, които свалиха

...
Украинският президент Володимир Зеленски нарече огромните продемократични протести, които свалиха
Коментари Харесай

Майданът: революцията, която промени Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски назова големите продемократични митинги, които смъкнаха подкрепяния от Русия водач в Киев преди 10 години, " първата победа " на страната във войната ѝ с Русия.


Какво провокира революцията?

Революцията на Майдана от 2013-2014 година стартира на 21 ноември 2013 година, когато тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович, подкрепян от Кремъл, прекрати договарянията по съглашението за асоцииране с Европейския съюз, които се подготвяха от месеци, в интерес на по-тесни връзки с Москва.

Москва приветства решението на някогашната руска република и я одобри в митнически съюз с други някогашни руски републики.

Проевропейски настроените украинци обаче бяха ужасени.

Стотици стачкуващи се събраха същата вечер на централния украински площад " Независимост ", прочут като Майдан, с цел да стачкуват против решението на Янукович.

Бруталното потушаване на митингите дни по-късно докара до тяхното разпалване.

Не след дълго стачкуващите наброяваха десетки хиляди, а Майданът беше трансфорат в просторен палатков протестен лагер с големи барикади, който остана непрекъснато окупиран през цялата зима.

Как приключи?

Предвид отхвърли на Янукович да отстъпи от съглашението за асоцииране опозицията стартира да желае оставката му.

Русия упрекна Запада, че е разпалил митингите. На 18 февруари избухна принуждение, когато към 20 000 протестиращи потеглиха от Майдана към Народното събрание, с цел да изискат Янукович да бъде лишен от основни пълномощия.

Полицията за битка с всеобщите вълнения нахлу на площада и откри огън по протестиращите, като в продължение на три дни умъртви към 100 души в кървавата кулминационна точка на въстанието, която провокира бездънен потрес в страната.

След като беше отхвърлен от Народното събрание поради кръвопролитията, Янукович избяга в Русия.

Той беше завещан от прозападния магнат Петро Порошенко.

Майдана сложи началото на бурна верига от събития, вследствие на които Русия завзе стратегическия черноморски полуостров Крим през март 2014 година и провокира началото на промосковско въоръжено нахлуване в източния украински район Донбас.

Последвалият спор сред държавните сили и бунтовниците в Донбас разцепи страната, като до нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година починаха повече от 14 000 души.

Как революцията промени Украйна?

Революцията на Майдана докара до усилване на проевропейските настроения в Украйна.

През 2017 година съглашението за асоцииране с Европейски Съюз, което докара до рухването на Янукович, най-сетне влезе в действие.

През 2019 година някогашният комедиант Володимир Зеленски стана вторият президент на страната след революцията с обещанието да изкорени корупцията - основно искане на Европейски Съюз за по-тесни връзки и на протестиращите на Майдана - и да приключи войната с източните сепаратисти. Междувременно в Русия анексирането на Крим отприщи вълна от шовинизъм, която докара до внезапно повишение на известността на Путин.

Той оправда нашествието си в Украйна, като лъжливо твърдеше, че Киев прави " геноцид " над рускоезичното население на Донбас. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР