Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожката

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожката
Коментари Харесай

„Шест Чернобила”: ядрените реактори не са проектирани да издържат на артилерийски снаряди

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че съветската офанзива против Запорожката атомна електроцентрала може да аргументи опустошения, равняващи се на „ шест Чернобила “, съобщи Би Би Си.

Проф. Робин Граймс от Imperial College London споделя, че нуклеарният реактор може да издържи на обилни вреди от феномени като трусове - само че той не е планиран да устоя на експлозиви като артилерийски снаряди. Според него е малко евентуално офанзивата на съветските сили да докара до „ нуклеарно събитие, сходно на Чернобил “. Проф. Том Скот от Университета в Бристол споделя, че " обстрелването на атомни електроцентрали е срещу Женевската спогодба и това явно е доста обезпокоително ". Международната организация за атомна сила съобщи, че не е имало " изпускане на радиоактивен материал " след офанзивата в централата.

Няма замърсяване с радиоактивни субстанции на площадката на АЕЦ " Запорожие ". Радиационната конюнктура в България е естествена. Това сподели ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски, базирайки се на информацията, която е получена от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна. По думите му от началото на военните дейности не се следи смяна на радиационната конюнктура в България.

Руските сили завзеха Запорожката АЕЦ, която обстреляха тази нощ, съобщи по-рано през днешния ден украинската работа за ревизия на нуклеарните обекти. Няма приключване на радиация. Службата увери, че личният състав на централата подсигурява нейното вярно действие. " Територията на Запорожката атомна електроцентрала бе завзета от въоръжените сили на Руската федерация. Оперативният личен състав управлява блоковете на централата и подсигурява тяхната употреба в сходство с техническите условия и разпоредбите за сигурност ", съобщи украинската работа. Украинските управляващи оповестиха, че съветските сили са атакували нуклеарната централа в ранните часове на днешния ден, като при обстрела ѝ са поразили учебно-тренировъчен корпус, намиращ се на територията на централата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР