Украинският президент Володимир Зеленски иска да се побърза с плановете

...
Украинският президент Володимир Зеленски иска да се побърза с плановете
Коментари Харесай

Зеленски натиска за по-бързо приемане на Украйна в ЕС   


Украинският президент Володимир Зеленски желае да се побърза с проектите за участието на страната му в Европейски Съюз. Киев чака " вести " от срещата на върха ЕС-Украйна по-късно през тази седмица, сподели Зеленски в своето обичайно видео послание.

" Очакваме решения от нашите сътрудници в Европейски Съюз, които дават отговор на напредъка ни. Прогрес, който очевидно го има - и даже без значение от пълномащабната война ", сподели той.

Зеленски акцентира, че в Киев се работи по промените.

Войната в Украйна ускори още повече желанието на доста украинци тяхната страна да се причисли към Европейски Съюз колкото е допустимо по-скоро.

Украйна получи статут на страна претендент на Европейски Съюз през юни предходната година, само че участието е обвързвано с условия, в това число против корупцията, напомня Българска телеграфна агенция.

Преди дни стана ясно, че украинският министър председател Денис Шмигал има двугодишен график за обезпечаване на участие на страната си в Европейски Съюз, което сигурно ще господства в полемиките по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се организира на украинска земя.

Никой в Европейски Съюз обаче не счита, че това е реалистично.

Самият Шмигал слага сложен за осъществяване краен период.

" Имаме доста упорит проект за присъединение към Европейския съюз в границите на идващите две години. Така че чакаме, че тази година, през 2023 година, към този момент ще можем да проведем този прелиминарен стадий на договарянията за влизане ", сподели той пред " Политико ".

Миналата година френският президент Еманюел Макрон съобщи, че може да минат " десетилетия ", преди Украйна да се причисли към Европейски Съюз. Дори водачите на Европейски Съюз, които поддържаха даването на Украйна на статут на страна претендент на срещата си на върха през юни предходната година, признават в частни диалози, че вероятността за действително присъединение на страната е отдалечена на много години.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР