Украинският президент Володимир Зеленски е гвоздеят на безумния първи натоварен

...
Украинският президент Володимир Зеленски е гвоздеят на безумния първи натоварен
Коментари Харесай

Зеленски заема централно място в Давос, опитвайки се да събере подкрепа за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски е гвоздеят на безумния първи претрупан ден от годишната среща на Световния стопански конгрес в швейцарския ски курорт Давос , където висши чиновници от Съединените щати, Европейския съюз, Китай, Близкия изток и оттатък също ще бъдат водещи лица, предава „ Асошиейтед прес “.

Зеленски ще се постарае да опресни в съзнанието на политическите водачи дългата и значително закъсала защита на страната си в спора против Русия , тъкмо както войната на Израел с Хамас , която мина границата от 100 дни тази седмица, отвлече огромна част от вниманието на света и провокира опасения по отношение на по-широк спор в Близкия изток .

Дейностите във вторник се развихриха с замайващ набор от тематики в стаите на конферентния център в Давос, където полемиките се занимаваха с разнородни въпроси като нововъведенията в Европа , икономическото влияние на генеративния изкуствен интелект, корпоративната поддръжка за чисти технологии и лихвената среда.

Разговорите с министър-председателите на Катар и Йордания ще добавят най-видимите събития за деня, с изявления на китайския министър председател Ли Цян , ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сред тях. Премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани съобщи, че съсредоточаването върху офанзивите против кораби в Червено море от йеменските бунтовници хути – които подтикнаха ответни удари от Съединени американски щати и Англия – е „ фокусиране върху признаците и не лекуване на същинския проблем “ на войната на Израел против Хамас .

„ Трябва да се съсредоточим върху главния спор в Газа. И незабавно откакто той бъде обезвреден, имам вяра, че всичко останало ще бъде обезвредено “ , акцентира той, добавяйки, че е належащо двудържавно решение , за да се постави завършек на спора . Шейх Мохамед също по този начин предизвести, че военната борба „ няма да овладее “ офанзивите на хутите. Той добави:

„ Мисля, че това, което имаме сега в района, е рецепта за ескалация на всички места. “

Зеленски, който в миналото беше въздържан по отношение на напускането на раздраната от война страна, неотдавна отиде на бурна обиколка , с цел да се опита да събере поддръжка за идеята на Украйна против Русия на фона на умората на донорите на Запад и опасенията, че някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп , който популяризираше, че има положителни връзки с Руският президент Владимир Путин — може да се завърне в Белия дом през идната година след безапелационната си победа в събранията в Айова.

В понеделник Зеленски спря в столицата на Швейцария Берн , където президентът Виола Амхерд даде обещание страната ѝ да стартира да работи с Украйна, с цел да помогне за организирането на „ среща на върха за мир “ за Украйна .

Зеленски последва това с първото си пътешестване до Давос като президент, откакто говореше по видео връзка през предходни години. Той се надява да трансформира огромния мащаб на събитието в в своя естрада, с цел да покаже належащите потребности на Украйна и съдружниците, които ще се наредят там: на сесия единствено с предложения „ Главни изпълнителни шефове за Украйна “ , което предшества следобедната му тирада. Корпоративните ръководители чуха „ какъв тип незабавна помощ е нужна “ и изложиха своите визии по какъв начин частният и общественият бранш могат да оказват помощ на Украйна да се възвърне един ден, споделят уредниците на форума. Сесията притегли също фон дер Лайен, водача на НАТО Йенс Столтенберг, немския вицеканцлер Робърт Хабек и пратеника на Съединени американски щати за икономическото възобновяване на Украйна Пени Прицкер, наред с доста други.

По-късно във вторник водачите на някои от основните европейски съдружници на Украйна – литовският президент Гитанас Науседа, холандският външен министър Ханке Бруинс Слот и испанският външен министър Хосе Мануел Албарес Буено – ще вземат участие в сесия за „ хоризонтите “ за Украйна .

Темата на срещата в Давос е „ възобновяване на доверието “ и това идва тъкмо в миг, когато това въодушевление се разпада в международен мащаб: войните в Близкия изток и Европа от ден на ден разделят света на разнообразни лагери.

Но макар че геополитическата обстановка е мрачна , бизнесът наподобява по-обнадежден – частично заради вероятностите, че изкуственият разсъдък може да помогне за повишение на продуктивността. Водещите западни борсови показатели се изстреляха нагоре през 2023 година, а спадащата инфлация породи очаквания за спад на лихвените проценти.

Консултантската компания PwC в своето 27-мо годишно изследване на основните изпълнителни шефове съобщи, че икономическият оптимизъм измежду ръководителите се е удвоил през последната година – даже в случай че вероятностите през идващото десетилетие наподобяват една концепция по-малко сигурни. С натиска от изменението на климата и технологии като изкуствения разсъдък, като все по-голям брой ръководители споделят, че се тормозят, че бизнесът им няма да бъде жизнерадостен след 10 години без преоткриване на нови хоризонти.

Изкуственият разсъдък е съществена тематика през тази седмица на полемики в Давос, като измежду сесиите, планувани за вторник, ще има основен диалог на основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела , чиято компания е вложила милиарди в производителя на ChatGPT OpenAI .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР