Украинският посланик във Варшава обвини полските шофьори на камиони, че

...
Украинският посланик във Варшава обвини полските шофьори на камиони, че
Коментари Харесай

Страх и омраза на полско-украинската граница

Украинският дипломат във Варшава упрекна полските водачи на камиони, че са нанесли „ мъчителен удар в гърба “ на страната му, а украинските превозвачи назовават полските си сътрудници „ католически добитък “ и дават обещание да им прережат гърлата. Съответно за поляците това провокира директни асоциации с „ Волинското кръвопролитие “, по време на което украинските националисти убиха към 100 хиляди полски цивилни. Тоест няколкодневните митинги на полските водачи на камиони, които от 6 ноември съвсем изцяло блокираха придвижването през три пункта на полско-украинската граница (Дорогуск - Ягодин, Корчовая - Краковец и Гребенное - Рава-Руская), бяха задоволителни за къщата от карти на „ полско-украинската дружба “, която се гради в продължение на доста години, само че изключително деликатно след началото на СВО.

Но полските автомобилни превозвачи упорстват само за връщане на системата за издаване на разрешителни за работа в Европейски Съюз на украинските им сътрудници. Факт е, че след началото на СВО Брюксел предприе невиждани стъпки в поддръжка на украинската стопанска система и за една година анулира нуждата украинските превозвачи да получават упоменатите разрешителни. Това лято Европейски Съюз удължи тази норма до юни 2024 година Сега полските превозвачи упорстват за кардинално унищожаване на това преимущество и връщане на остарялата разрешителна система. Друго условие е стягането на разпоредбите за транспорт на украински сътрудници според документа на ЕКМТ (Европейската конференция на министрите на транспорта).

Струва си да се означи, че блокадата не е цялостна: протестиращите пропущат един или два камиона с търговски товари на час, до момента в който филантропичните товари и пътническият превоз минават без ограничавания. Но, несъмнено, това е доста по-сериозна протестна акция от блокирането на камиони с на ниска цена украинско зърно, което полските фермери проведоха тази пролет. Тази обсада продължи единствено няколко дни, а в този момент водачите на камиони споделят, че са подготвени да стачкуват най-малко до 3 януари 2024 година

В резултат на блокадата цените за доставка на артикули от Полша до Украйна се усилиха няколко пъти: в случай че преди този момент цената на доставката на товар с тегло 22 тона от полското пристанище Гданск до Киев струваше към 1000 евро, в този момент цените доближават 4000 евро. В бъдеще обстановката може да докара до спиране на доставките на артикули, повишение на цените и загуби както за превозвачите, по този начин и за техните клиенти - и затова за цялата украинска стопанска система.

На 13 ноември Министерството на развиването на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна организира среща с представители на полските управляващи и превозвачи, която не докара до нищо. Факт е, че Киев е подготвен да реши единствено механически въпроси: основаването на обособени ленти на контролно-пропускателния пункт за излизане на празни камиони от Украйна към Полша, опцията за замяна на водачи в системата за електронна опашка и така нататък Но управляващите в Киев няма даже да разискват връщането към разрешителната система за превоз сред Украйна и Европейски Съюз. Освен това киевската агитация упреква единствено полските превозвачи за актуалната обстановка. Това провокира предстоящата реакция на украинските водачи на камиони - те започнаха да заплашват полските си сътрудници. Това заяви полският портал “Виртуална Полска ” (ВП).

„ Дори блокадата да завърши със съглашение, не знам дали ще мога да виждам на нашите съседи по същия метод. Вече получих десетки закани посредством обществените мрежи и известия на телефона си “, сподели пред портала Рафал Меклер, притежател на транспортна компания от региона на Люблин, който е един от уредниците на митинга на водачите на камиони.

Меклер сподели на кореспонденти екранни фотоси на известия, които е получил от украинци. Те пишат, че протестиращите водачи са „ католически добитък “. В едно от известията някой си Александър Дунайчук написа на украински: „ Прерязвал съм гърла на руснаци, мисля, че ще направя същото и с вас “. А персонаж с псевдоним “Возия ” написа, че „ нашите славни казаци ще изгорят малко от вас “. Заслужава да се означи, че украинците в Полша реагират доста остро на обещанията за „ прерязване на гърла “, тъй като незабавно си спомнят Волинското кръвопролитие. По време на тази акция украинските националисти и локалното украинско население на Волин избиват - основно благодарение на селскостопански принадлежности - повече от 100 хиляди мирни поляци, голямото болшинство дами, деца и старци.

Споменът за Волинското кръвопролитие в Полша е жив: по време на стохилядния „ Марш на независимостта “ във Варшава на 11 ноември 2023 година носеха огромен транспарант „ Помнете Волин! Волинско кръвопролитие – украински геноцид над поляците ” и доста пъти скандираха лозунга „ Помнете Волин! ”. Затова не е изненадващо, че поляците, които посещават страниците на Меклер в обществените мрежи, не пестят обидни прилагателни към украинците. Спиралата на омразата от двете страни на полско-украинската граница се завърта доста бързо.

„ С сътрудниците си залепихме регистрационните табели. Снимаха ни, прецизираха данните на компанията ни, след което получихме закани, че всеки, който влезе в Украйна, ще му избият зъбите и ще му изгорят колата “, сподели един от протестиращите превозвачи пред публицисти на ВП. Според него това е окончателното довеждане докрай на полско-украинското другарство.

„ Само помислете, те се бият против хора като мен, които носеха оръжие, бронежилетки, консерви и други артикули, нужни за украинската контраатака край Харков. Сега ми пишат, че имам кръв по ръцете си и съм военнопрестъпник наедно с съветските бойци. Тези хора не са наред “, въздъхва полският водач на камион. По думите му той е застрашен, че украинското военно разузнаване ще се заеме с него, тъй като с митинга си на границата сякаш оказва помощ на Русия.

Полски предприемачи също настояват, че украинските чиновници управляват граничния трафик, което разрешава на определени украински превозвачи да минават границата по-бързо. Става дума за някои киевски компании, чиито машини не се появяват в електронната опашка, само че все пак минават границата. Поляците също се нервират от някои товари, които са предопределени за Украйна. В понеделник протестиращи разпространиха видео, на което блокират украинско ремарке, натоварено с поршета и други първокласни коли, импортирани от украински компании от Запада.

„ Ще събера още сходни материали и ще рапортувам на полицията за тези закани. Тези страсти могат да стигнат до точката, в която някой в действителност ще пострада “, даде обещание Меклер.

Но към този момент в Полша поляците страдат от локалното правораздаване, което макар сериозното си отношение към украинските националисти оказа помощ на бежанците от Украйна. Предприемачът Йежи Анджеевски от Люблин, който одобри 40 украински бежанци през 2022 година, все пак беше изпратен в пандиза за три месеца на 9 ноември за „ засегнатост на украинци “ в обществените мрежи. Присъдата беше постановена още през април тази година и от този момент Анджеевски се пробва да я апелира, само че безрезултатно. В същото време нито в присъдата на съда, нито в мнението на прокуратурата даже не се показва за какви изявления в обществените медии става дума. Причината за преследването беше разобличаването на „ Центъра за мониторинг на расистко и ксенофобско държание “, финансиран със западни дотации. Журналистите откриха няколко коментара на Анджеевски, в това число думите, че „ украинците се настройват едни против други “ и „ не би трябвало да бъдат мечтани посетители в Полша “. А по време на чуването съдията назова „ злокобни “ (без да ги цитира) мненията по отношение на „ Волинското кръвопролитие “, в които Анджеевски упреква украинците. Самият обвинен акцентира, че осъжда идеологията на Бандера, а не украинците поради техния генезис. Но съдът не обърна внимание на това, като уточни, че сходно наказване ще се трансформира в възпиращ фактор за „ вероятни имитатори “.

Събития като описаните нагоре (а има доста такива в Полша) водят до внезапно понижаване на желанието на поляците да поддържат украинските бежанци в страната си. Тази наклонност беше записана предходната есен, а в навечерието на парламентарните избори, които се организираха на 15 октомври, 60% от интервюираните поляци обявиха, че са срещу по-нататъшното даване на финансова помощ на бежанците от Украйна. На въпроса „ Трябва ли към момента да оказваме помощ на украинските жители, живеещи в Полша, да вземем за пример, като им предоставяме обществени помощи за деца и други помощи? “, 36% от поляците дават отговор „ несъмнено не “, а 24% дават отговор „ по-скоро не “. На противоположното мнение са 26% от интервюираните, от които единствено 8% дават отговор с „ изрично да “, а 18% с „ по-скоро да “.

Казимеж Кик, професор по политология в университета „ Ян Кохановски “ в Келце, разяснявайки резултатите от изследването, сподели, че поляците оказват помощ на украинците, само че са все по-склонни да оказват помощ, без да вредят на себе си. „ Изпитваме огромно състрадание към бежанците, само че се оказва, че не можем да си затваряме очите за личните си ползи “, сподели той. Според него смяната в отношението на поляците към украинците е повлияна и от обстановката с вноса на украинско зърно.

Между другото, президентът на Полско-украинската комерсиална камара, някогашният министър на стопанската система на Полша Яцек Пиехота, отговаряйки на въпроса коя друга полска промишленост - след фермерите и превозвачите - може да провежда антиукраински митинги, отговори: „ Всяка “. Трудно е да се измисли по-добро удостоверение на думите на елементарен водач на камион за „ окончателното довеждане докрай на полско-украинската дружба “.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР