Украинският писател, поет и активист Сергий Жадан е номиниран за

...
Украинският писател, поет и активист Сергий Жадан е номиниран за
Коментари Харесай

Полша номинира за Нобелова награда украинския писател и активист Сергий Жадан

Украинският публицист, стихотворец и деятел Сергий Жадан е номиниран за Нобелова премия по литература от Полската академия на науките, заяви Дойче веле.

" Сергий Жадан е един от най-големите поети на Украйна, прелестен прозаик, превеждан и удостояван с награди по света. Такъв и би трябвало да бъде съгласно нас носителят на Нобелова премия за литература. Неговият глас като стихотворец към този момент доста години има особено значение за украинците. Свободна Украйна в огромна степен приказва и мисли с димите на Жадан, деликатно се вслушва в казаното от него. Днес поетът е в своя Харков. И се бори. “ – се споделя в изказване на Комисията по литературоведски науки към Полската академия на науките.

Същевременно комисията осъжда нахлуването на Русия в Украйна.

" Няма никакво опрощение за нападателните дейности на Кремъл против украинския народ и страна. Във военния призрачен сън, породен от Кремъл, ние сме на страната на свободна Украйна. Надеждата ни подсказва, че украинците в последна сметка ще отхвърлен експанзията. Нека това да стане допустимо най-скоро. " – се споделя още в документа.

В изказването се показва безпокойствие поради последствията от съветските набези за украинските университети и учени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР