Украинският конституционен съд отхвърли приетия от Върховната Рада (парламента) антикорупционен

...
Украинският конституционен съд отхвърли приетия от Върховната Рада (парламента) антикорупционен
Коментари Харесай

Украинският конституционен съд отхвърли закона за борба с корупцията по върховете

Украинският парламентарен съд отхвърли признатия от Върховната Рада (парламента) антикорупционен закон, ориентиран против обогатяването на високопоставени чиновници, съобщи Асошиейтед прес. Това решение поражда угриженост за желанието на управляващите да се борят против ширещата се корупция и слага под въпрос по-нататъшната жизненоважна за Украйна помощ от Международния валутен фонд.

Украинският клон на Трансперънси интернешънъл съобщи по този мотив през днешния ден, че след решението на съда минимум 50 антикорупционни каузи ще би трябвало да бъдат прекъснати.

Според Конституционния съд законът е неконституционен, тъй като нарушава правилото на презумпцията за непорочност, като задължава обвинените чиновници да потвърждават законността на приходите си, вместо да задължава прокуратурата да потвърждава, че те са получени посредством корупционни практики.

Снимка: EPA

Законът бе признат през 2015 година за да се извърши изискването на МВФ за разпределяне на извънредно нужни заеми. В резултат още същата година Украйна получи 17,5 милиарда $ помощ за осъществяване на промени.

След решението на съда президентът Петро Порошенко сподели, че ще даде инструкции на държавното управление да приготви нов законопроект за наказване на корумпирани чиновници, който да бъде показан незабавно пред Народното събрание.

Корупцията по върховете на властта е централен въпрос в акцията за приближаващите президентски избори в Украйна, планувани за 31 март.

Вчера един от основните противници на Порошенко в президентската конкуренция - експремиерката Юлия Тимошенко, прикани за неговия импийчмънт поради медийно следствие на обвинявания за огромни корупционни схеми във военната индустрия.

Стотици стачкуващи стачкуваха през днешния ден пред постройката на основната прокуратура, скандирайки " Смърт на мародерите ".

Снимка: EPA
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР