Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е

...
Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е
Коментари Харесай

Руският газ през Украйна за Европа от днес намалява, цената му скача

Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU съобщи, че е оповестил форсмажорни условия при преноса на съветски газ, влизащ в украинската система през входната точка " Сохрановка ". Така от през днешния ден (11 май) няма да приема газ на тази входна точка, защото нахлуващи войски са нарушили интервенциите в компресорната станция, оповестява организация S&P Global Commodity Insights.

Декларацията за форсмажорни условия е първата след почналата на 24 февруари съветската военна инвазия в Украйна. Посоченото докара до внезапно повишаване на природния газ в Европа.

Цената на газа в Европа при откриването на търговията през днешния ден надвиши 1100 $ за 1000 куб. метра - на фона на прекъсване на част от съветския пренос през Украйна на газова станция " Сохрановка " - съгласно данните на лондонската борса ICE, представени от ТАСС. Цената на фючърсите за юни на хъба TTF в Холандия се увеличи до 1124 $ за 1000 кубически метра, или €103 за MWh (въз основа на настоящия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh). Като цяло цената на газа при започване на днешния ден нараства с повече от 4%.

В изказване на GTSOU се споделя, че краткотрайно ще трансферира потенциал за транспорт на газ към входната точка (компресорна станция) " Суджа ", с цел да поддържа преноса на съветски газ към Европа.

" За да се изпълнят напълно отговорностите за пренос към европейските сътрудници и в сходство с изискванията на съглашението, е допустимо краткотрайно прекачване на неналичен потенциал от " Сохрановка " до физическия пункт " Суджа " на територията, следена от Украйна ", се споделя в известието.

Почти една трета от съветския пренос на газ през Украйна минава през компресорната станция " Новопсков " по тръбопровода " Союз ", който навлиза в Украйна на входната точка " Сохрановка " на границата с Русия.

По данни на украинската GTSOU, през компресорната станция минават до 32,6 милиона кубически метра газ дневно.

Вчера късно вечерта съветската страна отхвърли основанията за оповестяване на форсмажорни условия при преноса на газ от оператора на газопреносната система на Украйна във връзка с част от директните мощности. Руската компания " Газром " също отхвърля като механически невъзможна концепцията за прекачване на отпадащи размери към различен маршрут.
 Европа се оказа в
Европа се оказа в " клопката " на високите цени на енергоносителите - има ли излаз

От икономическа позиция сметките отиват " на минус "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР