Украинските власти започнаха официално разследване срещу бившия президент Петро Порошенко

...
Украинските власти започнаха официално разследване срещу бившия президент Петро Порошенко
Коментари Харесай

Украйна обвини бившия президент Порошенко в държавна измяна

Украинските управляващи започнаха публично следствие против някогашния президент Петро Порошенко за държавна измяна, обвинявайки го за връзки с финансиране на сепаратистките сили в района Донбас, заяви Ройтерс.
Още по темата
Официални лица споделиха, че обвиняванията против Порошенко са свързани с сходни обвинявания против проруски настроения народен представител Виктор Медведчук, който е под домакински арест от към шест месеца.

Политическите партии на Медведчук и Порошенко отхвърлиха непозволени дейности.

Олександър Турчинов, почитан чиновник в партията на Порошенко Европейска взаимност, съобщи в изказване, че обвиняването е изфабрикувано по разпореждане на президента Володимир Зеленски и то " ще се трансформира във фарс, тъкмо както всички предходни ".

Украйна е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас от 2014 година насам, добавя Българска телеграфна агенция.

Медведчук, чиято политическа партия е втората по величина в Народното събрание, е украински жител, само че има тесни връзки с съветския президент Владимир Путин и е казвал, че съветският водач е кръстник на щерка му.

Изявление на Държавното бюро за следствие на Украйна гласи, че Порошенко е обвинен в " улеснение на дейностите " на терористични организации вследствие на скрит план с неназована група от хора, в това число някои високопоставени чиновници в Русия.

През октомври чиновници на правоприлагащите органи упрекнаха Медведчук в скрит план с длъжностни лица по време на ръководството на Порошенко, за закупуване на въглища от мини в сепаратистките региони през 2014-2015 година като метод за финансиране на сепаратистите.

През октомври партията на Порошенко назова тези обвинявания димна завеса за отклонение на вниманието от непозволените дейности на самото държавно управление.

Миналата седмица длъжностни лица споделиха, че бюрото не може да призове Порошенко за разпит. Партията на Порошенко съобщи, че някогашният президент е напуснал страната за планувано пътешестване.

Украйна се сблъска с изострен дефицит на гориво, откакто сепаратистите завзеха територии, на които се намират въглищни мини. Прокурори упрекнаха Медведчук, че е влезнал в сговор с държавни чиновници, с цел да блокира закупуване на въглища от интернационалния пазар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР