Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха най-голямата размяна на военнопленници

...
Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха най-голямата размяна на военнопленници
Коментари Харесай

Пробив! Киев и сепаратистите разменят пленници

Украинските управляващи и проруските сепаратисти започнаха най-голямата замяна на военнопленници в продължаващия близо четири години спор, която може да засегне общо 380 души, заяви ТАСС.
Първа група от петнайсетина украински военнопленници дойде с рейс на територия под контрола на Киев.

Сепаратистите се чака да предадат на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен надзор в Донецка и Луганска област, а в подмяна ще получат 306 души, държани в плен от украинските управляващи.

Тази интервенция - първата замяна на пленници за последните 15 месеца сред двата лагера - се организира на фронтовата линия край град Горловка, на към 40 км североизточно от сепаратистката "столица " Донецк.

Тя стана допустима след дълги договаряния с присъединяване на съветския президент Владимир Путин, украинския му сътрудник Петро Порошенко и съветския патриарх Кирил. Освобождаването на военнопленниците е основна точка от подписаните през февруари 2015 година мирни съглашения от Минск.



Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна би трябвало да върне на сепаратистите, са си излежали наказванията и са освободени, тъй че няма да вземат участие в проведената замяна, заяви представителка на украинския парламент, представена от ТАСС.

Освен тях, по думите й, има към 10-15 души, които не желаят да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на сътрудник на ТАСС от мястото на събитието Киев е приключил размяната на пленници с така наречен Луганска национална република. На украинската страна са били предадени 16 арестувани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, само че двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с така наречен Донецка национална република.



Представителят на Украйна в филантропичната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук съобщи, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под размирен надзор или са били освободени, съобщи ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР