Украинските въоръжени сили вчера са нанесли 12 удара по Запорожката

...
Украинските въоръжени сили вчера са нанесли 12 удара по Запорожката
Коментари Харесай

Русия: Запорожката АЕЦ беше подложена на 12 удара от украинска страна, МААЕ осъди атаката

Украинските въоръжени сили през вчерашния ден са нанесли 12 удара по Запорожката АЕЦ, което се случва за първи път от септември насам, сподели Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на концерна " Росенергоатом ", представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Между 17:15 и 17:41 ч. бяха нанесени 12 удара по Запорожката АЕЦ, като става дума за периметъра на самата централа, а не за промишлената зона и други прилежащи към централата региони ", съобщи Карчаа в ефира на телевизионния канал " Русия-24 ".

Той означи, че шест снаряда са попаднали в басейна, който е част от системата за изстудяване на атомната електроцентрала, два - в периметъра на хранилището за сухи нуклеарни боклуци и още три снаряда са попаднали наоколо до един от контролно-пропускателните пунктове.

" Въздействието беше в действителност голямо ", споделя Карчаа. " Самата централа не е била атакувана от края на септември ", добави той.

По думите му са регистрирани попадения покрай площадка за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво и на постройка за предпазване на свежо нуклеарно гориво.  Не са регистрирани радиоактивни излъчвания, добави Карчаа .

Русия, която окупира през март Запорожката АЕЦ, заяви и нощес за украински обстрел по обекта в Южна Украйна.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели на атомната централа, при които бяха развалени здания и които крият опасността от нуклеарен случай, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която преди съветската инвазия на 24 февруари осигуряваше към една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на аварийни генератори, откакто беше окупирана от съветската войска.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) удостовери, че над 10 детонации са отекнали в комплекса на централата през вчерашния ден и през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Има вреди по някои здания, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели гърмежи от прозорците на стаите си.

Генералният шеф на основаната във Виена организация Рафаел Гроси дефинира новината за обстрела като " извънредно притеснителна ".

" Експлозии станаха в тази огромна атомна електроцентрала, което е изцяло недопустимо. Кой и да стои зад (този обстрел), той би трябвало да спре неотложно. Както съм казвал доста пъти преди, играете си с огъня! ", предизвести Гроси в изказване.

Електроснабдяването в Украйна е под надзор и няма потребност от суматоха, съобщи енергийното министерство

Електроснабдяването в Украйна е под надзор, макар серията от съветски офанзиви против енергийната инфраструктура и хората няма за какво да се паникьосват, съобщи украинското министерство на енергетиката, представено от Ройтерс.

Същевременно ДТЕК, най-големият частен енергиен холдинг в страната, сподели, че няма причина хората да напущат Украйна.

През последните седмици съвсем половината енергийна система в Украйна беше съществено развалена при съветски ракетни удари и в петък управляващите в Киев оповестиха, че може да се наложи електричеството в столицата да бъде спряно напълно.

" Отхвърляме всяващите суматоха изказвания, които се популяризират в обществените мрежи и в онлайн медиите и ви уверяваме, че обстановката към електроснабдяването е комплицирана, само че е под надзор ", съобщи енергийното министерство.

В цялата страна са оповестени идни прекъсвания на тока, с цел да могат да се извършат ремонтни действия и управляващите приканват семействата да понижат потреблението си на електричество с най-малко 25 %.

Украинският държавен мрежов оператор " Укренерго " съобщи, че през днешния ден ще има планувани спирания на електроподаването във всички области в страната, само че те не би трябвало да се възприемат като непредвидени спешни прекъсвания на тока.

" Продължаваме да работим, с цел да върнем светлината на украинците ", написа " Укренерго " в " Телеграм ".

" Трудно е и от време на време лишава повече време, в сравнение с сме очаквали, само че съумяваме да намерим решения ", добавя мрежовият оператор.

Главният изпълнителен шеф на ДТЕК Максим Тимченко сподели, че въоръжените сили, енергийните компании и обособени украинци вършат чудеса, с цел да поддържат подаването на електричество. " Ето за какво през днешния ден няма потребност да напускате Украйна ", добави той.

Президентът Володимир Зеленски уточни, че ситуацията е най-тежко в Киев и в шест области. " Работим из цялата страна, с цел да стабилизираме обстановката ", съобщи той във видеообръщение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР