Украинските сили се подготвят за нови руски атаки в източната

...
Украинските сили се подготвят за нови руски атаки в източната
Коментари Харесай

Украинските сили се подготвят за нови руски атаки в източната част на страната: Зеленский

" Украинските сили се приготвят за нови съветски офанзиви в източната част на страната, защото Москва разполага там повече войски след неуспехите край столицата Киев ", съобщи в четвъртък президентът Владимир Зеленский, съобщи Ройтерс.

Нахлуването на Русия в прилежащата ѝ страна, което продължава към този момент пета седмица, прогони повече от 3,5 милиона души от домовете им, аргументи гибелта на хиляди хора, докара до скок на международните цени на петрола и до най-тежката точка на напрежение сред Русия и Запада от Студената война насам, отбелязва Ройтерс.

В утринното си видеообръщение Зеленский загатна за напредването на съветските войски от Киев и Чернигов и съобщи, че това не е евакуиране, а " разследване от работата на нашите бранители ".

Зеленский добави, че Украйна следи " скупчване на съветски сили за нови удари в Донбас и ние се приготвяме за това ".

Русия твърди, че силите ѝ се прегрупират, с цел да се съсредоточат върху " освобождението " на отделилия се източен район Донбас.

Регионът Донбас обгръща две самопровъзгласили се " национални републики ", за които Русия твърди, че оказва помощ да бъдат освободени от украински надзор.

В сряда водачът на Донецката национална република Денис Пушилин съобщи, че настъпателните интервенции се ускоряват.

Донецк включва обсадения пристанищен град Мариупол, където се водят най-тежките боеве и бомбардировки и където към 170 000 души са в капан с нищожна храна и вода.

Руските сили са завзели половината от стратегическия пристанищен град, съобщи в сряда консултант на Зеленский. Руското министерство на защитата съобщи, че е готово да следи прекратяването на огъня в Мариупол в четвъртък, оповестиха съветските осведомителни организации.

Киев упрекна Русия, че не е спазила напълно поетите по-рано сходни задължения. Москва отхвърля да е нападала цивилни жители.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР