Война в Украйна: „Хората ни наричат ​​Призраците на Бахмут“

...
Украинските сили се опитват да си върнат град Бахмут в
Коментари Харесай

Украинските сили се опитват да си върнат град Бахмут в източната част на страната. BBC получи ексклузивен достъп до екип от елитни снайперисти, наричани „Призраците на Бахмут“, които извършват нощни нападения наблизо.

Ghost, the командир на снайперски екип, ни отвежда до мястото, което той нарича "ръба на съществуването" - тяхната база в покрайнините на града.

„Призракът е моята позивна“, ми казва той. „Когато започнахме да внасяме ужас в Бахмут, получихме името „Призраците на Бахмут“.

Тяхната база вече е доста в обсега на руската артилерия. Призракът не трепва от удара на падащ наблизо снаряд. „Артилерията винаги кара хората да се тревожат“, казва той. „Можете да се скриете от артилерия, но не и от снайперист“.

Призраците, екип от около 20 войници, действат в покрайнините на Бахмут от последните шест месеца. Те често ловуват за цели с висока стойност.

Питам Ghost колко руснаци е убил екипът му. Той казва, "има потвърдено число - 524. Седемдесет и шест от тях са мои". Екипът записва електронно всеки изстрел през мерника на пушката си.

Въпреки това, не всички водят сметка. Кузия, стрелецът на тазвечершната мисия, казва, че „няма какво да се гордеем. Ние не убиваме хора, ние унищожаваме врага“.

Преди войната е работил във фабрика. Той казва, че никога не е харесвал оръжия, но се е почувствал принуден да вземе оръжие, когато Русия нахлува.

Кузия прави последна проверка на своята произведена в САЩ снайперска пушка Barrett: „Всяка мисия е опасна, когато направим грешка, врагът може да те удари“, той казва. „Разбира се, че ме е страх – само глупак не би се страхувал.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР