Украинските граждани, които пристигат в Пловдив, от днес, 28 март,

...
Украинските граждани, които пристигат в Пловдив, от днес, 28 март,
Коментари Харесай

Издаване на статус на украинските граждани на територията на Пловдив област

Украинските жители, които идват в Пловдив, от през днешния ден, 28 март, към този момент могат да подават документи и да получават статут за краткотрайна протекция на място. За момента това ще става на две гишета в града – във Второ РУП Пловдив, след авансово записване в Щаб „ Пловдив-Украйна “, който ще координира дейностите и ще следи за проблеми. Предстои в околните дни такава опция да бъде обезпечена и във всички районни ръководства на Министерство на вътрешните работи на територията на област Пловдив.

Постоянно настоящият щаб „Пловдив – Украйна“ в регионалната администрация има подготвеност в границите на часове да се трансформира в център, сплотяващ представители на всички институции и доброволци, в който да бъдат посрещани огромни групи бягащи от войната украинци. Целта е бежанците да получат „на едно гише“ първа грижа, документи за престояване в България, информация за здравни услуги, благоприятни условия за работа и обществена протекция и оттова да бъдат ориентирани към места за настаняване на територията на област Пловдив.

Най-подходящата зала в Пловдив за подобен спешен център е спортната зала „България“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, само че ректорът на образователното заведение отхвърля да я даде, заяви регионалният шеф на Пловдив област Йордан Иванов пред Българска национална телевизия. Областният щаб „Пловдив – Украйна“ има и авариен вид – центърът да бъде проведен в зала „Олимпиада“ в регион Южен. Община Пловдив дава Колодрума за задачата. В момента, в който от Министерство на вътрешните работи постъпи информация към щаба, че към област Пловдив пътува огромна група бягащи от войната украинци, те ще бъдат посрещнати, увери регионалният шеф.

Йордан Иванов пое и ангажимент да ревизира сигналите от доброволци за случаи на недобра връзка сред институциите при обезпечаване на настаняване на украинци. И напомни, че регионалният щаб „Пловдив – Украйна“ има денонощна телефонна линия, на която всеки нуждаещ се може да получи информация и помощ.

Областният шеф още веднъж благодари на доброволците и чиновниците на институциите, ангажирани в щаба, за всеотдайността и помощта им. Благодарение на безвъзмездния им труд в Областната администрация на Пловдив стартират курсове по български език за украинци. Уроците ще бъдат записвани и ще бъдат налични онлайн.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР