Украинските болници се подготвят за химическа атака. Бившият заместник-министър на

...
Украинските болници се подготвят за химическа атака. Бившият заместник-министър на
Коментари Харесай

Украинските болници се подготвят за химическа атака, помагат им лекари от Сирия

Украинските лечебни заведения се приготвят за химическа офанзива. Бившият заместник-министър на опазването на здравето на Украйна Младена Качурец изясни, че сътрудниците й са в контакт със сирийски лекари, от които получават информация за това по какъв начин се реагира в такава обстановка.

Сирийските медици имат стабилен опит в лекуването на потърпевши във война.

„ Нашият народ страда доста от 2011 година насам. В началото кръвта беше на всички места. Много лекари бяха убити, задържани или емигрираха. Учехме се в придвижване и се подготвяхме за всевъзможни условия “, споделя доктор Абдула Алхаджи – шеф на Академията за медицински науки в Сирия.

Интересът на украинските медици е ориентиран към опита на сирийските им сътрудници с потърпевшите при химическа офанзива. По данни на Организация на обединените нации в хода на гражданската война 33 пъти е използвано бойно отровно вещество. Само в Гута през 2013 година са починали 1800 души с данни за химическо отравяне.

В края на март американският президент Джо Байдън пък дефинира като " действителна " опасността Русия да използва химикал за всеобщо поразяване в Украйна.

„ Опасяваме се, че това може да се случи, тъй като виждаме от първо лице насилието и бруталността, с която работи съветската войска. Ето за какво още при започване на войната взехме решение, че ще се приготвяме за най-лошия сюжети и ще се надяваме, че той няма да се осъществя “, споделя Младена Качурец, някогашен зам.-министър на опазването на здравето на Украйна.

„ Дадохме им на практика препоръки по какъв начин при офанзива първо да защитят себе си, по какъв начин да одобряват пациентите на по-горни етажи, тъй като химикалите са тежки и се отсрочват по земята, по какъв начин да сложат мокри одеяла на прозорците, какви лекарства да ползват “, споделя доктор Алхаджи.

В хода на образованието си всеки доктор минава курсове по военна медицина, осведоми bTV. На процедура обаче никой не е подготвен.

Ситуацията е доста тежка. Дори най-реалистичните симулации в университета не могат да пресъздадат реакциите на руснаците. Украинските лекари сега нямат медикаменти и консумативи. Руските военни блокират филантропичната помощ. Някои сътрудници изгубиха домовете си, самите те попадат под обстрел, когато изтеглят пациенти с коли за спешна помощ “, споделя Качурец.

„ Най-важното беше да им покажем, че сме до тях, че те се борят с общ зложелател. Руските сили унищожиха нашите градове, нашата страна, нашата стопанска система, лечебни заведения, просветителна система. И в този момент украинците се изправят пред същото “, споделя заместник-директор на Академията за медицински науки Мустафа Каяли
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР