Украинските бежанци в Бургас вече могат да се регистрират чрез

...
Украинските бежанци в Бургас вече могат да се регистрират чрез
Коментари Харесай

Хотелиерите: 40 лв. са крайно недостатъчни за бежанците

Украинските бежанци в Бургас към този момент могат да се записват посредством мобилни екипи в Бургаска област, които отиват непосредствено на място в хотелите, където са настанени най-вече хора. В Слънчев бряг има най-голяма централизация на бежанци от войната. Те към този момент могат да получат краткотрайна протекция в страната ни с ускорена процедура.

Само в един хотелите в Слънчев бряг са настанени повече от 1600 украински жители. Досега хората трябваше да се редят на опашка в локалните РПУ, с цел да получат документи за престояване в страната ни, а в този момент мобилните екипи улесняват процеса – безусловно за час. Заради тези усъвършенствания има удвояване на регистриранията.

Повечето украински бежанци избират да получат статут за времена протекция. По този метод те ще имат право на престой в страната, на здравно обслужване и еднократна парична помощ, както и на обществени помощи. В Слънчев бряг работят 5 мобилни пункта за регистрация, разпределени в двата хотела, където има най-вече настанени бежанци.

От 24 февруари до 4 април 2022 година през граничните ни пунктове са влезнали 144 000 украински жители. 65 000 от тях са решили да останат в България. 25 000 от всички са на възраст до 18 година, оповестяват от " Гранична полиция ".

Междувременно хотелиерите се оплакаха, че помощта за настанени бежанци в хотелските бази са извънредно незадоволителни, а разноските за ток и отопление надвишават платените от страната субсидии. Не е ясно какъв брой от украинските жители ще проявят предпочитание да търсят работа и да преминат на самоиздръжка и какъв брой от тях ще останат в хотелите за повече време.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР