Украински военни в наскоро отвоювания град Херсон. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните

...
Украински военни в наскоро отвоювания град Херсон. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните
Коментари Харесай

Ожесточени сражения се водят в Източна Украйна

Украински военни в неотдавна отвоювания град Херсон. Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Руските сили обстрелват украинските позиции с артилерия и през вчерашния ден единствено в източната част на страната са нанесли съвсем 400 удара, съобщи Българска телеграфна агенция. В Украйна не престават проблемите с тока поради съветските набези.

Русия изтегли силите си от град Херсон по-рано този месец и трансферира част от тях, с цел да укрепи позициите си в източните Донецка и Луганска области.

„ Най-ожесточените сражения, както и преди, са в Донецка област. Въпреки че през днешния ден имаше по-малко офанзиви заради утежняването на времето, интензивността на съветския обстрел за жалост остава извънредно висока “, сподели Зеленски.

„ В Луганска област постепенно се придвижваме напред с пердах. Към момента от началото на деня в източната част на страната има съвсем 400 артилерийски офанзиви “, добави той.

Зеленски сподели още, че войските в южната част на страната „ поредно и доста пресметливо унищожават капацитета на окупаторите “, само че не даде детайлности.

В неотдавна отвоюваната столица на района, град Херсон, продължава да няма електричество, течаща вода и отопление.

В събота Киев заяви, че към 60 съветски бойци са били убити при далекобойна артилерийска офанзива в южната част на страната, като това е вторият случай в границите на четири дни, в който Украйна твърди, че е предизвикала многочислени жертви в границите на една офанзива.

От началото на войната против Украйна, Русия към този момент е изстреляла към 4700 ракети по цели в съседката си, съобщи ДПА, базирайки се на украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски се обърна за помощ към страните членки от организацията на франкофонските страни. „ Украйна в действителност желае мир. Но с цел да възстановим мира, се нуждаем от поддръжка “, сподели той. По негови думи възобновяване на мира е изцяло допустимо. „ Но това е допустимо, в случай че всички в света схванат, че никой в света не заслужава нито един ден на гнет “.
МААЕ осъди „ умишлените и целенасочени “ удари по Запорожката АЕЦ
Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи през днешния ден, че ударите по украинската Запорожка АЕЦ са били „ безусловно умишлени, целенасочени “ и дефинира обстановката като „ тежка “, съобщи Франс прес.

Повече от 10 удара са били ориентирани към централата, сподели той в изявление за френската телевизия Бе Ев Еф, само че не уточни от кого са били нанесени – от съветските или от украинските сили. „ Има хора, които считат, че една атомна електроцентрала е законна военна цел, което е необикновено “, съобщи Гроси. Който и да стои зад това, това би трябвало неотложно да спре, прикани шефът на МААЕ и настоя: „ Хората, които вършат това, знаят къде удрят. Това е безусловно съзнателно, целеустремено “.

Днес Русия и Украйна се упрекнаха взаимно, че са обстрелвали централата в Южна Украйна, която е окупирана от съветската войска.

Централата се намира на фронтовата линия, водят се военни дейности, които е доста мъчно да бъдат разпознати, там работят съветски и украински войски, сподели Гроси.

МААЕ, която има двама инспектори на място, прави оценка на ситуацията. по думите на Гроси наранени са някои много деликатни зони, не реакторите, а „ по-скоро зоната, където се намира новото и отработеното гориво “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР