Украински технически специалисти, академици, любители и предприемачи обединиха сили с

...
Украински технически специалисти, академици, любители и предприемачи обединиха сили с
Коментари Харесай

Работилниците за дронове в Украйна, които се движат от студенти

Украински механически експерти, учени, фенове и бизнесмени сплотиха сили с военните. Студенти модернизират комерсиални дронове във военни и към този момент създават нови. Някои от най-големите дронове могат да носят потребен товар до 8 кг.
На скрито място, някъде в Украйна, студенти по инженерни науки, някои още в тийнейджърските си години, работят денонощно, с цел да основават дронове за фронтовата линия. Те модернизират комерсиални дронове, като задачата им е да ги трансфорат в оръжия. Освен това създават и лични, написа в просторен материал британското издание Telegraph.

Тази спонтанна индустриална линия е единствено една от многото, които се появиха, откакто Русия нахлу в Украйна. На нея към този момент са създадени 2500 безпилотни самолета за фронта, пресмята нейният създател Максим Шеремет. " Нашите мозъци са нашите пушки ", споделя той пред The Telegraph. " Повечето инженери в моята лаборатория са студенти. Те даже нямат 18 години. Те се бият в тила, като употребяват мозъка си. Те се пробват да създадат нещо. Създаването на дронове е доста значима част от войната с дронове ", прибавя той.
Реклама
Продължаващата 10 месеца война отприщи вълна от нововъведения в страната. Украински механически експерти, учени, фенове и бизнесмени сплотиха сили с военните, с цел да се опитат да дадат на войските преимущество против съветските сили. Те пренасочват и модифицират потребителски технологии, както и построяват свои лични от нулата.

Тази " домашна " индустрия прилича бързо основаване на технологии, за разлика от скъпите и дълготрайни стратегии за произвеждане на оръжия за западните армии. Dronelab на господин Шеремет получава заповеди от командирите на фронтовата линия за създаване на разследващи дронови и такива за осъществяване на офанзиви. Някои инженери основават бомбени отделения за преместване на гранати в дребни търговски дронове. Други вършат дронове за наблюдаване, оборудвани с термокамери, които разрешават на военните на фронта да следят съветските сили и да виждат цели даже през нощта. Някои от най-големите дронове могат да носят потребен товар до 8 кг.

Шеремет споделя, че получава поръчки непосредствено от бойци. " Момчета с оръжия идват в моята лаборатория и споделят: " Хей, Максим, имаме потребност от дронове, които летят на несъмнено разстояние ". Казвам: " Добре, дано го създадем ". В лабораторията работят към 100 студенти-инженери, а до 60 могат да работят по едно и също време. Инженерите от време на време могат да видят плодовете на своята работа във видeоклипове от бойното поле.

Украинските инженери са в непрекъсната конкуренция във въоръжаването с съветските си съперници. Руснаците постоянно употребяват способи на електронна война, с цел да заглушават, блокират или кодират дроновете. " 2022 година е спор на електронна война ", споделя Шеремет.
Реклама
Летящите безпилотни апарати са образец за украинска досетливост, само че методът се ползва и при основаването на военноморски дронове, атакуващи съветски кораби в Крим. Смята се, че морските дронове са били задвижвани от модифицирани мотори за джетове. Дръзката офанзива в края на октомври беше разказана от боен специалист като " взор към бъдещето на военноморската война ".

Евгений, оператор на дрон от друга доброволческа група, наречена " Въздушно разузнаване ", беше запалянко на дистанционното управление доста преди да бъде свикан да се бие през 2015 година след опита на Русия да анексира района на Донецк. От момента, в който идва на фронтовата линия със зле оборудвани украински сили, той бързо вижда капацитета на дроновете.

" Когато за първи път попаднах на фронта, всичко беше архаично, тогава съвсем не се използваха дронове. Разузнаването трябваше да се извърши без значение. За да поправят артилерията, те се катереха по дърветата и гледаха ", споделя той.
Бърза противоположна връзка от фронта
Инженери и военни анализатори споделят, че ключът към триумфа на Украйна е гъвкавостта да се приспособява и да получи бърза противоположна връзка от фронтовата линия. Докато украинската войска към момента в някои аспекти е консервативна, обособените командири, изключително на фронтовата линия, постоянно са склонни да опитват, а по-високостоящите могат да си затварят очите за рестриктивните мерки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР