Украински морски дронове са повредили сериозно патрулен кораб на Черноморския

...
Украински морски дронове са повредили сериозно патрулен кораб на Черноморския
Коментари Харесай

Украйна твърди, че с дронове е поразила руския кораб Сергей Котов

Украински морски дронове са развалили съществено патрулен транспортен съд на Черноморския флот на Русия край крайбрежията на следения от нея Кримски полуостров, заяви Ройтерс, базирайки се на източници от украинското разузнаване.

Украинското разузнаване съобщи в " Телеграм ", че неговото особено поделение " Група 13 ", е атакувало съветския Черноморски флот наоколо до Керченския пролив. " В резултат на удар, нанесен от морски безпилотен уред " Магура В5 ", са били развалени кърмата, десния и левия ръб " на съветския транспортен съд " Сергей Котов ", се споделя в известието. В него се показва, че цената на кораба е към 65 милиона $.

Вестник " Украинска Правда " заяви по-рано през днешния ден, че съветският патрулен транспортен съд " Сергей Котов " е бил улучен през нощта от плаващ безпилотен уред, прибавя Българска телеграфна агенция.

Според Андрий Юсов, представител на Главното разследващо ръководство на министерството на защитата на Украйна, съветските сили са възнамерявали да инсталират зенитно-ракетна система на борда на изумения съветски патрулен транспортен съд " Сергей Котов ".

" Този нов транспортен съд коства повече от 60 милиона $. Корабите от този клас застъпиха бойно дежурство през 2017 година и врагът имаше проекти за тях. В допълнение към патрулирането, имаше проекти да им инсталират противовъздушна ракетна система. Вече имаше сходен опит. Колкото по-малко кораби има, толкоз по-малко зенитно-ракетни системи ще бъдат сложени на тях, което значи повече благоприятни условия за украинските служби за сигурност и защита ", съобщи той пред Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", представен от Укринформ.



Юсов сподели, че " Сергей Котов ", дружно с потопения ракетен крайцер " Москва ", е взел участие в офанзивата против Змийския остров в Черно море при започване на войната.

Той добави, че това не е първият случай, когато украинските сили нападат патрулния транспортен съд. Предишните опити са били подхванати през юли и септември предходната година.

Говорейки за екипажа на " Сергей Котов ", Юсов съобщи, че има опция част от екипажа да е съумял да се изтегля, тъй като десетина коли за спешна помощ са пристигнали на брега.



Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак съобщи в профила си в обществената мрежа " Телеграм ", евентуално разяснявайки офанзивата, че " Черноморският флот на Русия е знак на окупацията и не може да бъде в украински Крим ".

Назначен от Русия почитан чиновник в Крим съобщи в " Телеграм ", че железопътният трафик е краткотрайно спрян по моста, свързващ полуострова с главната част от Русия. Автомобилният трафик по моста също е бил спрян за няколко часа, преди сутринта да бъде възобновен.

Ройтерс отбебяза, че не може да удостовери данните посредством самостоятелен източник. Руското министерство на защитата не е коментирала случая след искане за уточнения.

Миналия месец въоръжените сили на Украйна оповестиха, че благодарение на морски дронове,са потопили съветски десантен транспортен съд край Крим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР