Украинската Върховна рада одобри президентски законопроект, който има за цел

...
Украинската Върховна рада одобри президентски законопроект, който има за цел
Коментари Харесай

Одобриха законопроект срещу олигарсите в Украйна

Украинската Върховна рада утвърди президентски законопроект, който има за цел да понижи въздействието на олигарсите върху политическия и икономическия живот на страната. Той беше признат с огромно болшинство, обезпечено от ръководещата партия " Слуга на народа ". Това става ден след опита за ликвидиране на първия консултант на президента Володимир Зеленски. Според хора от неговия екип зад него може да стоят недоволни от този закон.

От кабинета на украинския президент нарекоха новия закон първа стъпка към премахването на олигархичната система.

Както е известно, могъщите олигарси от десетилетия спъват развиването на Украйна. Законът ги дефинира като лица със доста въздействие върху политиката, стопанската система и медиите. За тях е неразрешено да финансират политически партии и да вземат участие в приватизацията. Хората от висшия ешелон на властта би трябвало да афишират връзките си с тях.

Законопроектът е признат на първо четене през юли и от този момент са импортирани над 1200 ремонти. Депутати от опозицията стачкуваха, че не са получили късмет да защитят своите оферти.

Ние желаеме механизъм, който да обезпечи действителна битка против олигархията. Не да се прави това шоу, представяно от най-голямата парламентарна група като битка против олигархията, сподели Сергей Власенко, народен представител от опозицията.

Националният съвет за сигурност и защита има пълномощия да уточни някого за олигарх. Според критици, това дава повече власт на президента, който управлява съвета.

Самият Володимир Зеленски свърза целите си за битка с корупцията и олигархията с вчерашния опит за нападение на неговия помощник и другар Сергей Шефир. Той го загатна в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк

12 изстрела. Три са улучили водача. Това е цената за измененията в страната. Това е цената за промените, сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Законът ще влезе в действие след 6 месеца за период от 10 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР