Украинската офанзива определено изостава от предварителните очаквания и поставените оперативни

...
Украинската офанзива определено изостава от предварителните очаквания и поставените оперативни
Коментари Харесай

Германски експерт: Войната ще продължи поне до 2025 година

" Украинската атака несъмнено изостава от предварителните упования и поставените оперативни цели за постигане на брега на Азовско море и отделяне на Крим от останалите съветски елементи. Това е най-малкото нереалистично в подтекста на сегашните високи загуби ", сподели военният специалист Густав Гресел за АРД. Според него съветските отбранителни позиция са прекомерно солидни, с цел да могат да бъдат пробити. Но има и обособени триумфи, което се дължи на това, че украинците изтеглят от фронта изтощените бойци и ги подменят с нови. 

Експертът счита, че пробив може да бъде реализиран сред Запорожие и Донецк. Той обаче е песимистичен, че след три месеца атака Украйна изобщо е способна на това, разбирай - разполага ли тя с задоволително благоприятни условия за подобен пробив.

Пред АРД Гресел споделя, че и съветските войски са доста изтощени от войната - даже повече от украинските. И на двете страни им се постанова да употребяват запасняци, което е проблем и за съветските, и за украинските командири.

" Русия и Украйна желаят решение "

Тази седмица още веднъж стана дума за вероятни мирни договаряния, само че дали моментът за тях е настъпил - на този въпрос военният специалист споделя, че държавните управления в Съединени американски щати и Германия несъмнено считат, че Украйна в един миг би трябвало да стартира да договаря с Русия, като доставките на оръжия би трябвало да обезпечат по-добра преговорна позиция на Украйна. " Но те не трябва да разрешат на Украйна да победи Русия във боен проект. "

Войната няма да завърши преди 2025 година, твърди Густав ГреселСнимка: Efrem Lukatsky/AP/dpa/picture alliance

Според Гресел казусът е, че Русия се стреми към цялостното заличаване на Украйна като независима страна и не желае да договаря за нищо по-малко от тази цел. Украйна от своя страна дефинира войната като война за самостоятелност, с цел да може най-после Русия да я признае като самостоятелна страна. " В този смисъл желанието за договаряния не отразява политическата действителност на враждуващите страни и то умерено може да бъде пренебрегнато. "

" Войната ще продължи най-малко до 2025 година "

Густав Гресел е уверен, че войната при всички случаи ще продължи до 2025 година. Обяснението му е обвързвано с идните президентски избори в Съединени американски щати: " Ако през ноември 2024 година завоюва Доналд Тръмп, съветската страна чака да бъде препоръчана договорка, тъй че пролетта на 2025-а ще е най-ранният миг, в който войната може да завърши - според съветските условия. Ако пък завоюва Байдън, което към този момент наподобява по-вероятно, може да се чака, че войната ще продължи и след 2025 година ".

Гресел: " НАТО би трябвало да обезпечи корабоплаването в Черно море " Снимка: Gustav Gressel

Германският специалист споделя пред АРД още, че Путин е за удължение на войната, което би нараснало възможностите на Русия за победа. Нейната оръжейна промишленост работи на цялостни обороти, а Украйна има потребност от повече доставки на танкове и други оръжия, с цел да може да удържа съветските офанзиви. Гресел счита, че е изгубено доста време в безсмислени диспути: " Путин вижда, че западните демокрации са слаби и разединени, а те не му дават доказателства за противното. Думите би трябвало да бъдат последвани от каузи ", безапелационен е специалистът, който не крие, че това не се получава. 

" НАТО би трябвало да обезпечи корабоплаването по Черно море "

По мотив съветските офанзиви срещу украинските пристанища, както и по отношение на украинските нападения срещу съветски кораби и танкери, Густав Гресел напомня, че до момента в който Русия има мощен военноморски флот, Украйна разполага единствено със силите на бреговата защита в Черно море. " Русия употребява своето преимущество и способността си да управлява морското пространство надалеч от бреговата линия на Украйна, с цел да се опита да ѝ наложи обсада ", показва той и пред Дъждовни води. " Става дума за тактика на икономическото отделяне: Москва се пробва да унищожи всички типове икономическа активност, които към момента носят приходи на Киев ", прецизира наблйдателят. Според него казусът е там, че Русия непрекъснато се пробва да излезе отвън границите на разрешеното ѝ от интернационалното право и на това, което другите страни са склонни да одобряват. Затова страните от НАТО би трябвало да упорстват на правото на свободно мореплаване, и то освен документално, само че и като го обезпечават с военни средства.

Гресел: България и Румъния нямат капацитет да отстояват ползите на НАТО в Черно мореСнимка: picture alliance / ASSOCIATED PRESS

България и Румъния - слабото звено на НАТО в Черно море

Ситуацията за НАТО обаче не е лесна - поради слабите си военноморски сили Румъния и България кардинално не разполагат със средства за отстояване на ползите в Черно море, споделя специалистът пред Дъждовни води. Турция пък играе лична игра, пробвайки се да употребява своя надзор над средиземноморските проливи срещу американците, с цел да получи още отстъпки. " Вашингтон на собствен ред не желае да влиза в Черно море по боен път, признавайки гласна и ли мълчешком, че там думата има Русия ", споделя Гресел.

Неговото резюме: " От една страна към този момент имаме дефицит на воля, от друга - дефицит на запаси у страните, които имат предпочитание да създадат това. Именно там е казусът ".

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води:

Новата конфликтна зона: какво се случва в Черно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР