Украинската контраофанзива се намира в изключително динамична фаза и Институтът

...
Украинската контраофанзива се намира в изключително динамична фаза и Институтът
Коментари Харесай

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

Украинската контраатака се намира в извънредно динамична фаза и Институтът за проучване на войната (ISW) не е подготвен да предложи сигурна прогноза за събитията , макар последните позитивни индикатори.

Неотдавнашните обнадеждаващи известия за украински тактически прогрес, в това число пробив на някои съветски полеви укрепления в региона на Орихов, не би трябвало да се поясняват като гаранция, че Украйна е на прага на забележителен действен триумф.

Наблюдателите би трябвало да проявят самообладание към замисъла на украинската акция и да чакат, че украинската контраатака ще продължи през зимата на 2023 година и напролет на 2024 година

Не е належащо Украйна да реализира ненадейно и трагично надълбоко навлизане, с цел да реализира триумф.

Украинските сили могат да реализират оперативно важен пробив на южната фронтова линия, в случай че се спазят няколко основни догатки.

Значителен украински триумф ще бъде по-вероятен, в случай че :

1) съветските сили не разполагат с нужните запаси или бойна мощност, с цел да поддържат съветската защита в западната част на Запорожка област;

2) украинските сили запазят задоволителна бойна мощност, с цел да продължат настъплението след привършване на съветската бойна мощ; и

3) съветските отбранителни позиции зад актуалната бойна зона не са толкоз мощно минирани или добре готови, колкото укрепленията, които украинските сили са пробили.

Тази догадка е невалидна, в случай че някое от тези допускания е невалидно. Има знаци, че тези догатки остават годни все още на писане на сегашния документ.

ISW продължава да прави оценка, че съветските военни не разполагат с задоволително сили , ситуирани в западната част на Запорожка област, с цел да окомплектоват напълно защитата си в дълбочина, и че украинските сили би трябвало да могат да работят по-бързо през съветските полеви укрепления, в случай че те не са съответно окомплектовани.

Операциите на Украйна в Бахмут задържаха съветските сили ангажирани в Източна Украйна и надалеч от южния фронт и помогнаха да се откаже основаването на стратегически запас.

Началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-лейтенант Кирил Буданов съобщи на 22 септември, че съветските военни са разположили своята " аварийна войска " (25-та войска " почти северно от Бахмут ", с цел да се защитят от украинските старания за контранастъпление в Източна Украйна.
 US военачалник: Кремъл желае да изтощи Украйна и Запада
US военачалник: Кремъл желае да изтощи Украйна и Запада

Руската войска се учи в придвижване

Остава неразбираемо дали украинските сили разполагат с задоволително аварийни сили и бойна мощност, с цел да продължат да организират настъпателни интервенции на юг , до момента в който съветската защита не се пропука, с цел да употребяват дейно оперативния пробив. Остава неразбираемо и до каква степен мощно минирани или добре готови са съветските позиции на юг от актуалната зона на бойните дейности.

Руската опозиция против отстъпването на терен може да е обвързвана и с опитите на съветските военни командири и чиновници да употребяват контраофанзивата за реализиране на политически цели, а може и да е резултат от микроуправлението на Путин.

Вътрешен източник от Кремъл твърди, че съгласно информацията Путин е дал на съветския министър на защитата Сергей Шойгу период от един месец до началото на октомври 2023 г ., с цел да се усъвършенства обстановката на фронтовата линия, да се спрат украинските контраофанзиви и съветските сили да си върнат самодейността за започване на настъпателна интервенция против по-голям град.

Твърдението на вътрешен източник, в случай че е правилно, може да значи, че съветското военно командване може да разпореди безмилостни контраатаки с вярата да принуди украинското контранастъпление да приключи, даже на висока цена за съветските военни качества.

ISW и преди е следила случаи, в които съветското МО, опасявайки се от идна загуба на благоволението на Путин, е активизирало напъните си за пречистване на командири , които са предложили почтени, само че отрицателни отзиви и препоръки и са преследвали непостижими военни цели за сметка на съветските сили.

Руското МО да вземем за пример стартира несполучлива и скъпоструваща атака на Вухледар през февруари 2023 година, с цел да подкопае вътрешноруския информативен резултат от напредъка на Групата " Вагнер " в Бахмут и да резервира благоразположението на Путин.
 Германия разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна
Германия разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна

Подкрепа против съветската експанзия

Руски вътрешни източници и военни блогъри, които се застъпват за Теплински, настояват, че Шойгу се е съсредоточил върху основаването на условия, които да убедят Путин да в профил Теплински от командването - което евентуално ще бъде постижимо, в случай че Шойгу успее да реализира задачите на Путин по време на контраофанзивата.

Един от каналите, подкрепящи Теплински, даже твърди, че началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов към този момент е отстранил Теплински от наблюдението на отбранителната интервенция в Южна Украйна, макар че все още ISW не може да удостовери достоверността на това изказване.

Руската жертва на бойна мощност, с цел да задържи всеки метър, може да има за цел да поддържа задачите на Кремъл в региона на осведомителната и хибридната война. Руският президент Владимир Путин за първи път призна началото на украинската контраатака на 9 юни, като акцентира на два основни и устойчиви разказа: че украинските сили няма да реализират обилни триумфи заради добре квалифицираната съветска защита и че украинските сили търпят огромни загуби на персонален състав и западна военна техника.
 Лавров: Русия нe обмисля преустановяване на огъня в Украйна
Лавров: Русия нe обмисля преустановяване на огъня в Украйна

Кремъл няма да се откаже от ударите по Киев

Путин и Кремъл оформят съветските отбранителни интервенции като огромна победа на бойното поле , а непрекъснатите съветски контраатаки разрешават на Кремъл да афишира тези интервенции за самостоятелни победи на фона на общата липса на съветски прогрес на друго полесражение. Тези старания евентуално целят да подкопаят поддръжката и доверието в украинските сили в Украйна и на Запад.

Възможно е Путин да е наредил на съветското военно командване да задържи всички първични отбранителни позиции на Русия, с цел да сътвори илюзията, че украинските контранастъпления не са постигнали никакви тактически или оперативни резултати макар забележителната поддръжка на Запада. Това осведомително начинание обаче може да успее в дълготраен проект единствено в случай че съветските сили фактически съумеят да попречат на украинските сили да пробият и освободят огромни региони.

Възможно е съветското военно командване да заповядва тези контраатаки, с цел да завоюва време, само че не е ясно по какъв начин Кремъл има намерение да употребява времето, извоювано на такава цена. Изглежда, че съветските сили не желаят да правят отстъпка тактически региони и вместо това се концентрират върху битката за всеки метър, вместо да се възползват от дълбочината на квалифицираната си защита. Украинският боен публицист Константин Машовец означи, че съветското военно командване реализира задачата си да завоюва повече време от тези контраатаки, само че сложи въпроса какво има намерение да прави с това време.

Машовец твърди, че жертването на боеспособни сили и средства по време на отбранителни интервенции има смисъл единствено в две обстановки: в случай че дава време за образуване на отбранителни системи на друга готова линия или в случай че печели време за образуване на по-съществена контраофанзива или контранастъпление. Машовец добави, че и двата сюжета допускат, че Русия разполага с спомагателни запаси и опция за бързото им разрастване на нова отбранителна линия или оперативно направление, където възнамерява да организира ново нахлуване.
 ISW: Украйна към този момент е пробила съветската защита край Вербове
ISW: Украйна към този момент е пробила съветската защита край Вербове

Киев няма да спре настъплението си и през зимата

Машовец заключи, че без значение от съветските планове за печелене на време, съветското военно командване към момента се нуждае от спомагателни подкрепления в западното направление на Запорожието в допълнение към силите, които към този момент са съсредоточени на тази фронтова линия, с цел да бъдат оперативно обосновани актуалните контраатаки на съветските сили.

Елементи от три съветски дивизии интензивно се пазят от украински офанзиви към украинския укрепен пункт в региона на Орихов в западната част на Запорожка област. Елементи на съветската 42-ра мотострелкова дивизия (58-ма войска, Южен боен окръг) са разгърнати и се отбраняват в най-южната точка на украинското навлизане и се борят с украинските сили в Новопрокопивка (13 км южно от Орихов).

Елементи от съветската 76-а въздушно-щурмова дивизия са ситуирани на западния фланг на украинския залив в региона на Копани (11 км югозападно от Орихив) към Роботине (10 м южно от Орихив) и контраатакуват там.

Елементи на 7-а въздушнощурмова дивизия са ситуирани на източния фланг на украинския салиент покрай линията Вербове-Новопокровка и контраатакуват там.

Източници, свързани с съветските въздушно-десантни сили (ВДВ), оповестяват, че 56-и въздушно-щурмови полк (7-а въздушно-щурмова дивизия) е ситуиран на към 5 км северно от Вербове покрай Новофедоровка .
 Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля Организация на обединените нации съгласно някогашен пълководец в НАТО
Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля Организация на обединените нации съгласно някогашен пълководец в НАТО

Темата е обсъждана и на срещата във формат Рамщайн, уверен е Ерхард Бюлер

Руски източник твърди, че 7-а и 76-а дивизия на ВДВ са получили заповед да извършат оперативно обграждане на украинския залив, само че не са съумели да го създадат и че успеваемостта на 7-а дивизия на ВДВ доста е намаляла след сполучлив украински удар против щаба на дивизията на 19 септември .

ISW не предлага никаква оценка за тези докладвани заповеди за обграждане на украинските сили, с изключение на да означи, че би било рационална процедура съветските сили да организират контраатаки против фланговете на украинските сили.

Руски източници оповестяват, че украинските сили са нахлули във Вербове на 22 септември и са траяли да нападат селището с бронирани машини на 24 септември. Геолокализирани бойни фрагменти, оповестени на 24 септември, демонстрират украинска БМП, настояща в най-западните граници на село Вербове.

Украинският боен публицист Константин Машовец оповестява на 22 септември, че украинските сили се пробват да заобиколят Вербове от север .

Известен боен блогър, обвързван с Кремъл, заяви на 24 септември, че украинските сили са подобрили позициите си покрай фланга на Новофедоровка.

Друг прочут съветски боен блогър оповестява на 23 септември, че украинските сили са се пробвали да нападат неуточнена тактическа височина с надморска височина 136,7 м покрай Вeрбовe и че украинските сили разполагат транспортни средства от север на юг покрай Вeрбовe.

ISW прави оценка, че тази тактическа височина с надморска височина 136,7 м евентуално се намира на към 3,5 км северозападно от Вeрбовe въз основа на разбор на цифрови данни за надморската височина към Вeрбовe.
 Украйна оповестява за пробив при Вербове
Украйна оповестява за пробив при Вербове

Важна опорна точка източно от Роботино

Руски източник, обвързван с ВДВ, показва суматоха от вероятността за забележителен украински прогрес в региона на Вербове. Руски боен блогър, чиято декларирана задача е да пази командира на ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински от премахване или арест, предизвестява на 22 и 23 септември, че 56-и полк на ВДВ е под непосредствена опасност от обграждане след обявеното украинско нахлуване във Вербове.

Военният блогър съпоставя неприятния морал в 56-и полк от ВДВ с общия морал на руските военни по време на нашествието им в Афганистан и на съветските военни по време на акцията им в Чечения. Това равнище на неприятен морал може да окаже доста влияние върху съветската защита в региона, защото относително елитните елементи на ВДВ се оказват виновни за провеждането на контраатаки, които изискват висок морал.

По-малко евентуално е обаче то да повлияе на интервенциите на частите, които са подложени на директна офанзива, в случай че не доближи до степен да провокира капитулации, което е малко евентуално измежду частите на ВДВ, даже и формирани от мобилизирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР