Украинската държавна енергийна компания Енергоатом съобщи, че атоманата централа в

...
Украинската държавна енергийна компания Енергоатом съобщи, че атоманата централа в
Коментари Харесай

Украйна: Отново обстрелваха Запорожката АЕЦ !

Украинската държавна енергийна компания " Енергоатом " заяви, че атоманата централа в Запорожие е била обстрелвана в четвъртък , като упреква съветските сили, които превзеха региона през март, предава Ройтерс.

От " Енергоатом " оповестиха, че регионът на централата е бил ударен пет пъти, в това число покрай площадката, където се съхраняват радиоактивни материали , само че никой не е потърпевш и обстановката в централата остава под надзор.

По-рано денем съветската държавна осведомителна организация ТАСС заяви, че Украйна е обстреляла централата за повторно в четвъртък, базирайки се на поставената от руснаците локална администрация на Запорожка област. Ройтерс не може без значение да ревизира инфрмациите на нито една от страните.

Днес генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е в Южна Украйна .

" Призовах всички заинтригувани страни да проявят разсъдък и да не подхващат дейности, които могат да застрашат физическата целокупност, сигурността или сигурността на атомната централа - най-голямата по рода си в Европа.

Той също по този начин изиска от воюващите страни да обезпечат неотложен безконтролен достъп до площадката на централата на представители на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации.

Още на 3 август ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси " , осведоми Асошиейтед прес. Той насочи незабавен апел към Русия и Украйна бързо да разрешат на специалисти да посетят обширния комплекс, с цел да стабилизират обстановката и да избегнат нуклеарна повреда.

, че употребява най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като " нуклеарен щит " , като разполага войски там, пречейки на украинските сили да отвърнат на огъня и рискувайки ужасна нуклеарна повреда. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.
 Външните министри на Г 7 приканиха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна
Външните министри на Г 7 приканиха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна

Те настояват, че по този начин ще се подсигурява сигурност на нуклеарното оборудване

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР