Украинската армия е в офанзива срещу руските сили и иска

...
Украинската армия е в офанзива срещу руските сили и иска
Коментари Харесай

Няма признаци, че Западът ще разшири доставките на оръжия за Украйна

Украинската войска е в атака против съветските сили и желае по-мощни оръжия, с цел да усили преимуществото си, само че към този момент няма признаци, че съдружниците ще засилят уговорките си, написа Bloomberg .

Вместо това президентът Владимир Путин фрапантно увеличи залозите в тирада от 21 септември, заплашвайки с нуклеарна война и одобрявайки референдуми на окупраните украински територии, които проформа ще разчистят пътя към разширение на границите на Русия.

Въпреки че съдружниците на Украйна й изпратиха голямо количество оръжие след началото на съветското настъпление в края на февруари, те не се вземат решение на изпращането на ракетни системи с максимален обхват, бойни самолети и общоприети танкове на НАТО.

Страхът в този момент в Киев е, че макар уверенията на Съединени американски щати и Европа, заканите на Путин за ескалация може да накарат неговите съдружници да се откажат от доставката на оръжия, които считат за риск от директна борба с Москва. И защото Русия набира до 300 000 новобранци, прозорецът на актуалната атака за бърз пробив може да се затваря.

" Най-добрият отговор на съветската ескалация: HIMARS, ATACMS, Abrams, Leopard “, съобщи Михайло Подоляк, консултант на началника на кабинета на украинския президент, в Туитър на 21 септември. Украйна упорства от месеци да получи ATACMS – ракети с обхват от 300 км — дружно с друго съоръжение, належащо в количество за образуване на продължителна контраатака.

В неделя, говорейки в предаването Face the Nation на CBS, президентът Володимир Зеленски прикани за повече ракетни системи за залпов огън (РСЗО), артилерия, противовъздушна защита и танкове, с цел да се подкрепи отвоюването на територия.

Все отново е малко евентуално да има трагично нарастване на потоците от оръжия или нарушение на някои от главните табута във връзка с техния тип, съгласно почитан европейски чиновник, защото Съединени американски щати са внимателни и личните ресурси на Европа от основни оръжия са на привършване.

Това, което Русия споделя, " не визира “ метода на Министерството на защитата на Съединени американски щати за поддръжка на Киев, съобщи представителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър на брифинг в деня след речта на Путин, отбелязвайки, че апроприациите на оръжие за Украйна в този момент имат хоризонти до две години. И въпреки всичко този метод през цялото време включва поетапен развой, в който решенията какво да Америка ще изпрати в Украйна са калибрирани, както сподели президентът Джо Байдън през март, с цел да се избегне провокирането на нова международна война.

" Разбира се, че ще бъдат по-предпазливи “, съгласява се някогашният министър на защитата Андрий Загороднюк в изявление в Киев, имайки поради съдружниците на Украйна. " Но хората би трябвало да решат, тъй като Путин ще си играе с нуклеарното копче, до момента в който вижда, че това работи като възпиращо средство “.

Отговорът не е да се опитваме да избегнем ескалацията, тъй като това към този момент се случва, съгласно Загороднюк. Той визира плановете за частична готовност и анексиране на окупираната територия на Украйна, които Путин също разгласи в речта си. В същото послание съветският водач даде обещание да употребява " всички средства, с които разполагаме “ – имайки поради нуклеарните оръжия – за отбрана на територия, която той дефинира като съветска.

" Те би трябвало да му покажат, че отмъщението идва, че то е обезпечено и ще бъде доста, доста съществено, че колапсът му ще бъде неотложен “, съобщи Загороднюк.

Според четирима чиновници, осведомени с процесите към прехвърлянето на оръжие за Украйна, няма признаци за каквото и да е деяние от страна на европейските държавни управления за даване на Киев на нов кръг тежко въоръжените.

Събеседниците на Bloomberg дефинираха немските танкове Leopard като ябълката на раздора, тъй като няколко членки на НАТО - в това число Испания, Нидерландия, Норвегия, Гърция и Турция, плюс кандидатката за НАТО Финландия - ги употребяват. Но те могат да трансферират бронетехниката другаде единствено с позволение от Берлин, а такова не идва.

Лице, осведомено с въпроса, съобщи, че до момента не е имало публични претенции към Берлин от други страни да разрешат износа на танкове Leopard за Украйна. Говорител на немското министерство на стопанската система, което се занимава с лицензирането на износа на оръжия, означи, че не могат да разясняват евентуални висящи заявки.

Украйна получи танкове, в това число от Полша, която досега е доставила над 250. Но са изпратени единствено осъвременени руски модели. Тъй като личните й ресурси се изчерпват, Полша чака доставка на 116 Abrams M1A1 от Съединени американски щати при започване на идната година, с цел да обезпечи личните си потребности, преди да изпрати още в Украйна.

Нови доставки също са малко евентуални в кратковременен проект заради дефицит.

Съединени американски щати преразглеждат настояванията за даване на по-мощни оръжия, като чиновник на Пентагона разкри по-рано този месец, че администрацията може да даде безпилотния аероплан Gray Eagle, който е въоръжен с ракети Hellfire и ще означи стъпка напред във въздушната помощ.

Но администрацията на Байдън е внимателна да дава изтребители от боязън, че това ще разшири спора и ще се схване като директна интервенция на НАТО. Той също по този начин  заяви, че високотехнологичните въоръжения като най-новия модел танкове Abrams ще изискват обстойно образование и поддръжка. Не е ясно дали Украйна изисква най-новите модели.

Представител на Белия дом се опълчи на украинската позиция, че Съединени американски щати не са склонни да изпратят създадени в Америка танкове от опасения, че Путин може да ескалира.

В случая с Италия неналичието на средства и наближаващите избори към този момент бяха изместили Украйна в листата с цели на държавното управление. Потокът на оръжия към Киев се забави от юли, съгласно двама души, които са директно осведомени с проектите на държавното управление в Рим. Дясна коалиция, водена от Джорджия Мелони, завоюва вота в неделя и даде обещание да се придържа към политиката на Италия за наказания против Русия, макар че нейните съдружници са заявявали по-приятелски настроения към Русия в предишното.

Докато ATACMS евентуално ще останат проблематични, заради капацитета им да нанасят удари надълбоко в съветска територия, бойни самолети и повече танкове евентуално идват - даже и да останат руски, а не стандарт на НАТО, съгласно Загороднюк, който беше министър на защитата през 2019-2020 година

Украйна има известна поддръжка за позицията си, изключително от източноевропейските съседи, макар че техните запаси са лимитирани. " Защото в този момент евентуално е решаващият миг “, сподели литовският министър председател Ингрида Симоните. " Много е значимо да не го пропуснем “.

Въпреки това потокът от оръжия към Украйна е впечатляващ. Държавният департамент показва, че Съединени американски щати са похарчили 15,1 милиарда $ за помощ за сигурността на Украйна от началото на нашествието на 24 февруари, до момента в който Германия - постоянно подложена на критика като изоставаща - разгласи, че е предоставила 734 милиона евро през годината до 19 септември, в това число мобилни противовъздушни системи Gepard, които помогнаха за сполучливото контранастъпление в североизточния регион на Харков.

Погледнато от страна на Киев обаче, историята на войната е такава, в която Съединени американски щати и други съдружници постепенно обезпечават всяка категория оръжия, до момента в който се пробват да уточняват какво може да бъде доставено, без да провокират ескалация от Русия.

Понякога това провокира рецензии – насърчавани от Москва – че Организацията на Северноатлантическия пакт е подготвена да помогне в борбата с Русия до последния украинец, само че не и да обезпечи победа, нещо, което украинците в този момент са уверени, че могат да създадат.

" Днес сме толкоз мощни и към този момент никой не мисли, че Крим ще остане с Русия “, споделя Александър Гомон, шеф на военната администрация в област Обухов, тъкмо до Киев, където се трансферира от в този момент окупираната област Херсон преди войната. Подобно на мнозина в Украйна, той отхвърли както мобилизацията на Путин, по този начин и нуклеарните закани.

" Ние просто чакаме контракта за лизинг, за тежките оръжия “, акцентира Гомон, споменавайки солидната военна помощ на Съединени американски щати за нейните съдружници по време на Втората международна война. Той приказва в офиса си отвън столицата, където е основал учебно заведение за образование на нови войски и оператори на дронове и командва почти 10 000 чиновници на териториалната защита. " Ние сме подготвени “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР