Указания на главния прокурор дават яснота по спорните текстове в

...
Указания на главния прокурор дават яснота по спорните текстове в
Коментари Харесай

Връщат колите на пияни и дрогирани след оценка и запор, на убийците - в края на разследването

Указания на основния прокурор дават изясненост по противоречивите текстове в Наказателен кодекс

За тези, направили закононарушение с непознати коли, ще се желае застраховане на персоналното имущество до равностойността на возилото

Kолите на пияни, дрогирани и на убийците на пътя ще бъдат приобщавани като материални доказателства към следствието, само че не е наложително да бъдат изземвани във всички случаи. Собствеността им обаче ще бъде запорирана с искане до съда, с цел да се обезпечи отнемането им след влизането на присъдата в действие. Това написа в методическите инструкции на Борислав Сарафов до прокурорите в цялата страна, съобщи " 24 часа ".

Главният прокурор изпревари депутатите и внесе изясненост по кое време и по какъв начин колите на пияни и дрогирани водачи ще се изземват.

Промените в Наказателния кодекс за отнемането на колите провокираха ужас и безпорядък измежду водачите. След публичната реакция депутатите се срещнаха с вътрешния министър, с цел да обсъдят обстановката. Обещаха да отсрочат влизането в действие на новите разпореждания, до момента в който не се изготвят процедури и наредби за крайната мярка против войната по пътищата.

При всеки случай на дрогиран или пийнал (с над 1,2 промила) водач, както и при произшествия с телесни повреди или гибел стартира досъдебно произвеждане. То се управлява от прокурор. Точно по тази причина Сарафов е изготвил напътствията до обвинителите. В тях категорично написа, че

колата се изземва с решение на съда

След влизането на измененията в действие при започване на август стотици водачи предаваха непринудено с протокол колите си, а юристи ги поучаваха да не го вършат.

Най-масовият случай на конфискувани неизвестно докога коли през последния месец е в следните хипотези:

- пияни с над 1,2 промила алкохол в кръвта;

- пияни с над 0,5 промила алкохол в кръвта, които към този момент са осъждани за шофиране с над 1,2 промила;

- дрогирани;

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР