Ужас. Специалисти са открили частици микропластмаса в човешката кръв. Те

...
Ужас. Специалисти са открили частици микропластмаса в човешката кръв. Те
Коментари Харесай

Опасно! Откриха микропластмаса в кръвта на хора

Ужас. Специалисти са разкрили частици микропластмаса в човешката кръв. Те били налични при 80 % от взетите проби. Откритието демонстрира, че тези рискови за здравето ни частици се движат с кръвта и могат да се "съхраняват " в разнообразни органи.

Микропластмасите се получават вследствие на разпадането на разнообразни артикули, създадени от пластмаса. Въпреки че тяхното въздействие върху здравето към момента не е напълно известно, експертите са обезпокоени. Известно е, че в лабораторни условия микропластмасите повреждат човешките кафези.



Огромни количества пластмаса се изхвърлят в околната среда, което води до замърсяването на цялата планета с дребни фрагменти - микропластмаси. Хората гълтам тези частици посредством консумация на пакетирана храна или вода, а също така могат и да ги вдишат. При предходни проучвания са открити микропластмаси в изпражненията на бебета и възрастни.

За първи път обаче откриватели откриват микропластмаси в кръвта на хората. Направени са 22 проби на анонимни донори. От тях всички са здрави възрастни, написа сп. Environment International.

Половината от тези проби съдържат PET пластмаса, която нормално се употребява в бутилките за питиета, до момента в който една трета съдържа полистирол, употребен за пакетиране на храни и други артикули. Една четвърт от кръвните проби съдържат и полиетилен, от който са направени елементарните найлонови торбички.



Известно е, че бебетата и децата са по-уязвими към другите химикали в околната среда. Според предходни изследвания, които са изследвали техния фецес, се отбелязва, че равнището на микропластмаси в изпражненията на бебетата е 10 пъти по-високо от тези при възрастните.

Откритието дава информация само за съществуването на полимерни частици в кръвните проби на здрави възрастни.

И в този момент учените би трябвало да отговорят на въпроса какво се случва с микропластмасите в тялото на индивида, задържат ли се тези частици, могат ли да се транспортират до избрани органи или да преминат през кръвно-мозъчната преграда...

Откритият резултат насочва вниманието на хората към непрекъснато разрастващия се проблем, обвързван със замърсяването, всеобщото произвеждане и консумация на артикули с пластмасови опаковки. Неговата съвестност нараства с всеки минал ден.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР