Уилям Браудър е в основата на закона Магнитски. Той е

...
Уилям Браудър е в основата на закона Магнитски. Той е
Коментари Харесай

Бащата на Магнитски: Това е петно за България

Уилям Браудър е в основата на закона „ Магнитски ”. Той е бил един от най-мощните предприемачи в Русия. Разкрива финансови измами, поради което е екстрадиран от Русия. Оцелява в десетки опити за ликвидиране.
Всичко по тематиката: Новите наказания " Магнитски " 96
Пише книги и прокарва световния закон „ Магнитски ” на името на юриста си, който умира мистериозно в съветски затвор, откакто дава показания в Русия. Магнитски е приказвал за финансовите измами, разкрити от неговия клиент.

Наличието на някогашни и на сегашни високопоставени държавни чиновници в листата " Магнитски " е леке за България. Това разгласи Уилям (Бил) Браудър -  основателят на закона " Магнитски " в ефира на Нова телевизия. 

За да приложи Европейски Съюз закона „ Магнитски ”, би трябвало да има единомислещо решение на всички страни членки. България като член на Европейски Съюз на доктрина може да наложи несъгласие на тези наказания, сподели Браудър.

Според него, глобите на Съединените щати демонстрират, че страната ни не съумява да се оправи с корупцията. Изваждането на втори лист със глобени лица по закона " Магнитски " демонстрира, че България не може да ползва личните си закони, счита Бил Браудър.

„ Задача на държавното управление е да прави това. И в случай че не съумяват, то би трябвало да има помощ извън. Мисля, че това е първата страна в Европейски Съюз, където се случва сходно нещо, което повдига съществени въпроси. Преди нямах мнение за България, само че в този момент имам. И то е отрицателно - поради глобите ”, сподели Браудър.

Сред глобените във втория лист са някогашни министри и свързани с Русия и с енергийните ни запаси. В него участва и някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров от Българска социалистическа партия, както и някогашният министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов.

На въпрос в случай че финансовият министър на една страна е подкупен, какво приказва това за премиера, той сподели, че това повдига съществени въпроси за интегритета на българската финансова и правна система. „ Смятам, че всеки ще следи от близко по какъв начин ще постъпи българското държавно управление. Ужасно е държава-членка да има лица, забъркани в корупция, и да няма последици ”, съобщи Уилям Браудър.

„ Първо, това приказва неприятно за България. Ако той е бил толкоз подкупен и има доказателства, позволяващи им да го включат в лист със наказания. А и тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи. Това повдига доста съществени въпроси за интегритета на българските финансова и правна системи ”, изясни предприемачът.

Според Браудър неналичието на вътрешно гонене и последици за глобените от Щатите също петни страната ни. Бившият народен представител Делян Пеевски попадна в първия лист, само че все пак беше на първия ред в пленарната зала в 48-ия парламент.

„ Това е укорително за партията, че е подготвена да одобри човек, който държавното управление на Щатите е определило като корумпирано лице. Вероятно партията ще загуби позиции от това. Не мога да си показва, че с времето няма да повлияе на публичното мнение и на поддръжката за нея ”, сподели Браудър. По думите му законът " Магнитски " работи като " финансова гибел " за всеки в него.

„ Нито една банка по света не желае да има общо с подобен човек заради една елементарна причина. Ако банката извърши даже малък превод, всеки $ от сметката на индивида към друго лице, банката е виновна пред американското държавно управление с трикратна сума на прехвърлянето. Никой не желае проблеми с щатското държавно управление, което най-после го трансформира във финансово – мъртъв ”, разясни Бил Браудър.

Относно мненията, че глобите са интервенция във вътрешните работи на България, Браудър отговори, че " Магнитски " оказва помощ там, където локалните правоприлагащи управляващи се провалят.

„ Има 35 страни, които ползват закона „ Магнитски ”. С течение на времето ще виждаме от ден на ден такива пакетни наказания (както за България от Съединени американски щати и от Великобритания). Сега, когато Англия не е член на Европейски Съюз, те могат да глобяват лица от страни на Европейски Съюз ”, сподели Браудър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР