Ден на труда: Екстремни горещини се разпространяват в две трети от САЩ този уикенд

...
Уикендът на Деня на труда може да отбележи неофициалния край
Коментари Харесай

Уикендът на Деня на труда може да отбележи неофициалния край на лятото за мнозина, но майката природа не получи бележката тази година.

Близо 100 температурни рекорда може да паднат този празничен уикенд, тъй като части от централните и източните Съединени щати кипят от жега, която се усеща повече като юли, отколкото началото на септември.

Тъй като температурите на сушата се повишават, бурният прибой и повишеният риск от разкъсващи течения могат да направят плажните планове опасни за голяма част от атлантическото крайбрежие, докато приливът на влага може да предизвика бурно време за части от Запада и да повиши риска от внезапни наводнения.

Жегата, подобна на юли, кара температурите да се покачват до небето

Температури с 10 до 20 градуса над нормалните нива за септември може да счупят или да свържат близо десетки рекорди, тъй като топлината се увеличава през уикенда на Деня на труда и във вторник.

Високите температури в събота ще се покачат от 90 до 100 градуса в по-голямата част от равнините и Горния Среден Запад. Това ще включва градове като Омаха, Небраска и Сиукс Фолс, Южна Дакота.

До неделя знойната жега ще се разпространи в голяма част от Големите езера, долината на Охайо и дори части от средния Атлантик. Прогнозите са, че Минеаполис ще достигне горещите 100 градуса в неделя, което ще счупи рекорда за висока температура за тази дата, който е бил в продължение на почти 100 години.

ден на труда високи температури us 090123

В Деня на труда в понеделник условията ще изглеждат по-скоро като юли в почти две трети от САЩ.

Прогнозите са, че Филаделфия ще бъде по-гореща от Маями и Орландо в понеделник, тъй като температурите там скочат с повече от 10 градуса над нормалното.

В следобедните горещини температурите от 90 до 100 градуса ще се простират от равнините до Източното крайбрежие и ще предизвикат рекорди в големите метрополии като Чикаго, Вашингтон, окръг Колумбия и Филаделфия.

Високата температура в Ню Йорк може да надхвърли границата от 90 градуса в понеделник, нещо, което градът не достигна през август и е достигал само осем пъти това лято. Този брой може да се увеличи и в понеделник, и вторник.

Температурите в по-голямата част от югоизтока ще се движат около нормалните, което ще донесе известно облекчение за регион, който беше изпечен в рекордни горещини през август. Много градове по крайбрежието на Персийския залив от Тексас до Флорида, включително Хюстън, Ню Орлиънс и Тампа, регистрираха най-горещия си август за всички времена, според данни на Националната метеорологична служба.

Рискът от разкъсващ ток се увеличава от тропическите причинители на проблеми

Няколко тропически системи на стотици мили раздвижват Атлантическия океан и могат да доведат до опасност за хората, тръгнали към плажа.

Знаци в Манли Бийч, Сидни, Австралия Знаци в Manly Beach, Сидни, Австралия Rupert Hitchcox Photography Limi/Moment RF/Getty Images

Разкъсващите течения могат да бъдат фатални дори за най-силните плувци. През юни разкъсващи течения взеха 11 жертви за по-малко от две седмици във Флорида и Алабама.

Мощният ураган Франклин и посттропическият циклон Идалия – последният от които носи силни ветрове, въпреки че губи статута си на тропически – създават бурно море, което се простира на стотици мили от центъра на всяка буря.

Тези бурни морета могат да се окажат опасни за всички плаващи по атлантическото крайбрежие и ще поддържат риска от опасни разкъсващи течения повишен.

Предупрежденията за токов удар са в сила до събота вечерта от Южна Каролина до Южна Флорида. Рискът от разкъсващи течения също се очаква да остане повишен през празничния уикенд далеч на север в части от Ню Джърси и Ню Йорк.

Риск от внезапни наводнения за Запада

Приливът на мусонна влага ще доведе до бурни условия от югозапада до Скалистите планини този уикенд и ще повиши риска от внезапни наводнения.

Ниво 2 от 4 на риск от прекомерни валежи е в сила за части от вътрешността на запад в събота и неделя, според Центъра за прогнозиране на времето.

В събота в части от Аризона, Невада и Юта може да има достатъчно дъжд, за да предизвика внезапни наводнения. Заплахата ще се измести на север в неделя, за да обхване части от Айдахо и Уайоминг в допълнение към Юта.

Влажното време ще поддържа части от Северозапад и Калифорния влажни и по-хладни от средното през уикенда, но рискът от наводнения ще бъде относително нисък.

Валежите може да започнат още в събота в Сиатъл и Портланд и да продължат до понеделник. Температурите в тези градове ще се борят да се покачват в неделя и понеделник и ще достигнат само над 60 градуса в Сиатъл и ниски 70 градуса в Портланд – близо 10 градуса под нормалното за началото на септември.

Места като Лос Анджелис и Сан Франциско може да имат най-доброто време в страната за уикенда на Деня на труда. И двата града ще започнат празничния уикенд с няколко дъжда, но ще завършат сухо, слънчево и сезонно в понеделник.

Робърт Шакълфорд от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР