Уебсайтовете и скенерите ще определят дали вашите лични данни са

...
Уебсайтовете и скенерите ще определят дали вашите лични данни са
Коментари Харесай

Вашите данни продават ли се в тъмната мрежа – ето как да проверите дали сте били засегнати

Уебсайтовете и скенерите ще дефинират дали вашите персонални данни са в тъмната мрежа

Не можете да премахнете данните си, само че има способи да се отбраните

Това е плашещо осъзнаване, само че вашата цифрова идентичност може да бъде сграбчена от предложилия най-висока цена в тъмната мрежа, написа Daily Mail.

До 25 милиарда телефонни номера, имейл адреси, данни за кредитни карти и данни за влизане са били в продажба предходната година, съгласно отчет на екипа на Digital Shadows Photon Research, " Поглъщане на акаунт през 2022 година “.

Престъпниците могат да купуват артикули, употребявайки вашата банкова сметка, да получават медицински грижи по вашата здравна застраховка и даже да правят закононарушения под ваше име.

Въпреки че не можете да премахнете информацията си от тъмната мрежа, можете да видите дали е на нейния черен пазар.

Експертите по киберсигурност предлагат потреблението на скенери и уеб страници, които търсят в тъмната мрежа от ваше име.

Потребителите могат да посещават уеб страници като ID Security и Have I Been Pwned, които ще употребяват вашия имейл адрес или телефонен номер, с цел да видят дали сте в тъмната мрежа.

Мениджърите на пароли като LastPass и Keychain на Apple демонстрират дали вашите пароли са били компрометирани или прекалено употребявани, като претърсват черния пазар и предизвестяват потребителите какъв брой пъти се появяват техните пароли.

Тъмната мрежа е един от трите пласта на интернет - другите два са повърхностната и дълбоката мрежа.

За разлика от международната мрежа, тъмната мрежа не може да бъде налична посредством търсачки.

Потребителите се нуждаят от анонимизиращ браузър, наименуван Tor - редуциране от The Onion Router - кипяща матрица от криптирани уеб страници, която разрешава на потребителите да сърфират в ежедневния интернет с цялостна анонимност.

Той употребява многочислени равнища на сигурност и криптиране, с цел да направи потребителите анонимни онлайн, отваряйки потребителите към беззаконна земя, където детската порнография, трафикът на хора, убийците чартърен и други противозаконни артикули са елементарно налични.

И това е мястото, където можете да купувате и продавате персоналната информация на хората.

Около 6,7 милиарда от предложенията в тъмната мрежа през 2022 година " имаха неповторимо сдвояване на потребителско име и ключова дума, което демонстрира, че комбинацията не е била дублирана в базите данни, съгласно отчет на екипа на Digital Shadows Photon Research.

Тези данни се събират посредством пробиви на данни на огромни организации, като банки, медицински заведения и компании за кредитни карти.

HaveIBeenPwned е метод да ревизирате дали вашата информация може да е била събрана по време на хакване.

Този уеб страница обгръща над 11 милиарда откраднати записи

Директорът на програмата за киберсигурност на университета в Индиана Скот Шакелфорд сподели пред CBS: " Просто въведете вашия имейл адрес и той демонстрира какъв брой пъти този имейл акаунт е бил показан при пробиви и какъв брой пъти се е появявал, да вземем за пример, в тъмната мрежа. “

Има и алтернатива за заплащане за мрачен уеб екран, който непрестанно сканира тъмната мрежа за вашите данни, като Aura, LifeLock и ID Watchdog.

Повечето от тези услуги таксуват приблизително на месец.

Въпреки това, заради незаконна активност, скенерите за тъмна мрежа не могат да покрият всички откраднати данни в цялата тъмна мрежа.

Това е по този начин, тъй като множеството от откраднатите данни се търгуват частно.

Мениджърите на пароли също по този начин следят тъмния пласт на интернет и изпращат предизвестия на потребителите, в случай че техните идентификационни данни са компрометирани.

Ключодържателят на Apple криптира имена на сметки и пароли за вашия Mac, приложения, сървъри и уеб страници, както и поверителна информация, като номера на кредитни карти или PIN номера на банкови сметки.

Когато осъществявате достъп до уеб страница, имейл акаунт, мрежов сървър или различен предпазен с ключова дума детайл, можете да запишете паролата във вашия ключодържател, тъй че да не се постанова да помните или въвеждате паролата всякога.

И също по този начин го блокира да бъде забелязан от феновете онлайн, само че ви уведомява, в случай че вашите пароли са били компрометирани.

" Когато влезете за първи път, написа да вземем за пример 25 пъти, че тази информация се е появила при пробиви и това може да ви подтикне да бъдете малко по-проактивни и да измененията тези пароли “, сподели Шакълфорд пред CBS.

Потребителите, които са задоволително смели да се впуснат в тъмната мрежа, с цел да търсят лична информация, могат да го създадат, като изтеглят Tor.

" За разлика от " точка com “ да вземем за пример, всички те приключват на " точка лук “, тъй като това е друг вид протокол, който да ви води до там “, сподели Шакелфорд.

Раждането на тъмната мрежа се случи към 2000 година с стартирането на Freenet, дипломен план на студента от Университета в Единбург Иън Кларк, който се зае да сътвори " Разпределена децентрализирана система за предпазване и добиване на информация “.

Кларк искаше да сътвори нов метод за анонимна връзка и шерване на файлове онлайн, което беше основата на плана Tor, публикуван през 2002 година

Военноморските сили на Съединени американски щати създадоха " точков лук “, с цел да избегнат откриването и наблюдението, до момента в който работят онлайн.

Въпреки това навигацията в Tor в действителност е допустима единствено за опитни консуматори на тъмната мрежа.

" Всъщност не отивате в уеб домейни като " престъпник-точка-лук “ нещо сходно “, сподели Шакелфорд.

" Всички те са анонимизирани, тъй че всички те са единствено поредици от числа и букви, тъй че в действителност е много мъчно да се намерят доста от тях. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР