Учително евангелие“ от Константин Преславски е важна част от книжовното

...
Учително евангелие“ от Константин Преславски е важна част от книжовното
Коментари Харесай

Учени изследват словното богатство на Константин Преславски

„ Учително евангелие “ от Константин Преславски е значима част от книжовното завещание на Първото българско царство. Съчинението е може би е най-известно със самото си начало  “Азбучна молитва “ – автентично дело на самия Константин. 

Учителното евангелие съставлява компилация от 50 преводни и една истинска сказка, тълкуващи избрани фрагменти от четирите евангелия. Всяко тълкувание включва уводни и заключителни елементи, написани от средновековния български литератор. То съдържа скъп материал за историята на българския език и за напъните на старобългарските книжовници да основат нов висок книжовен език, с който да се показват християнските богословски термини и реалии, само че тези старания са отчасти познати. 



Съчинението на Константин Преславски към момента не е било обект на проучване. Изданието на паметника е снабдено с речници показатели. Тази задача стартира разгръщането си през тази година с плана на Института за балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките „ Словното благосъстояние на Учителното евангелие на Константин Преславски: старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски речници показатели “, който е финансиран от Фонд научни проучвания. 

Международният екип включва както одобрени експерти, по този начин и млади учени, които ще придобият опит в работата по съставянето на речници на средновековни съчинения. С издаването на тези речници-индекси, планувано както в обичаен, „ Гутенбергов “ формат, по този начин и в цифров, ще се хвърли повече светлина върху развоя на български литературен език. 

Чрез съпоставянето на старобългарския превод и гръцките оригинали ще се разбере повече за преводаческата техника на Константин Преславски и за делото на книжовниците от Първото българско царство.

Чуйте диалога с доктор Иван П. Петров, участник в плана.

Снимки – uchitelnoevangelie.eu
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР