Училище в Камбоджа затвориха, след като бяха открити експлозиви от епохата на войната

...
Хиляди невзривени боеприпаси, останали от гражданската война в Камбоджа, бяха
Коментари Харесай

Хиляди невзривени боеприпаси, останали от гражданската война в Камбоджа, бяха открити в училище в североизточната част на страната, съобщиха властите.

Десетилетия след бруталния конфликт и кампанията на САЩ за бомбардировки, започнала през 60-те години на миналия век, страната остава сред най-тежко бомбардираните и минираните в света.

Минери откриха повече от 2000 експлозива, включително повече от 1000 гранати M79, на територията на гимназия в провинция Кратие за три дни, каза Хенг Ратана, генерален директор на Камбоджанския център за противоминни действия.

Той каза пред новинарската агенция AFP, че останките от експлозив са открити, след като училището е разчистило земята, за да разшири градина.

„Училището е затворено временно“, каза Хенг Ратана в неделя.

Изображенията показват някои от масите изкопани експлозиви, ръждясали и подредени на редове.

„Това е голям късмет за учениците. Тези взривни устройства лесно се взривяват, ако някой копае в земята и ги удари“, каза той.

Мястото е било военна станция по време на войната, добави той, и операция за разчистване на територията вероятно ще разкрие повече.

Гражданската война в Камбоджа продължи до 1975 г., като Съединените щати и тогавашният Северен и Южен Виетнам подкрепяха различни страни.

Последствията от бомбардировките на САЩ и оставените минни полета отдавна се усещат по трагични начини, като през последните четири десетилетия около 20 000 камбоджанци бяха убити, след като стъпиха на противопехотни мини или бомби.

Работата по разчистването продължава и до днес, като правителството се зарича да изчисти всички мини и неексплодирали боеприпаси до 2025 г.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР