Училищата във Враца са или над средното за страната ниво

...
Училищата във Враца са или над средното за страната ниво
Коментари Харесай

Равносметката след матурите и НВО: Училищата във Враца са или над средното ниво, или на дъното

Училищата във Враца са или над междинното за страната равнище или на дъното. Това демонстрира разбор на резултатите от матурите и националното външно оценяване на учениците от IV, VII, X и XII клас. 
Оценка на представянето им направи през днешния ден началникът на Регионалното ръководство по образованието във Враца Лорета Колева. Тя съобщи, че би трябвало да се вземат под внимание 3 фактора – контингент на учениците, обезпеченост с училищен фрагменти и учебните политики. 
Анализът сочи, че в област Враца има учебни заведения, които се съизмерват с най-хубавите у нас. Има обаче огромен брой такива с резултат, доста под междинния за страната. 
Най-голям мотив за горделивост за образованието в региона дават четвъртокласниците. На НВО по български език и литература те са постигнали най-високия резултат - приблизително 67.09 т. при равнище за страната 70.52. Това отрежда на Враца 14-о място у нас. Не толкоз обнадеждаващи са обаче резултатите по математика, където сме едвам на 26-та позиция.
Трима възпитаници са постигнали оптималния брой от 100 точки на изпита по БЕЛ, а по математика те са цели 17! Не е дребен обаче броят на двойкаджиите, които са 135 по първия предмет и 182 – по втория. Има и 3-ма възпитаници с 0 точки. 
Седмокласниците също демонстрират по-добри резултати по БЕЛ. Те подреждат Враца на 16-о място у нас. По математика обаче оценките още веднъж са ниски и слагат региона чак на 24-та позиция. Въпреки това, има цели трима възпитаници, постигнали 100 точки по този предмет. За страдание надалеч по-голям е броят на тези със слаб 2 – 933. По БЕЛ цялостни отличници няма, а тези с под 30 т. са 333. 
Най-слаби са резултатите на десетокласниците на НВО, само че Колева изясни това с по-малката тежест на този изпит и надлежно по-слабата мотивация на учениците, на които не им следва кандидатстване в друго образователно заведение.
Колкото до матурите за зрелостниците, данните демонстрират лек спад в триумфа както на национално, по този начин и на районно равнище. Отново обаче има учебни заведения с триумф над междинния за страната – 6 на брой, а 9 от общо 31-те са подобрили миналогодишните си резултати. 
Отличници със 100 т. на матурата по БЕЛ няма, а най-хубавият резултат на възпитаник е 96.5 т. Най-високата оценка на държавен зрелостен изпит в региона е по математика – 99.25 т. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР