Училищата в София ще бъдат затворени за срок от 1

...
Училищата в София ще бъдат затворени за срок от 1
Коментари Харесай

Училищата в София ще бъдат затворени за 1 седмица

Училищата в София ще бъдат затворени за период от 1 седмица , считано от понеделник. Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова след съвещанието на столичния действен щаб, представена от БГНЕС. Тя изясни, че е разговаряла с министъра на образованието, който я е уверил, че от понеделник ще може да се прави онлайн образование, съгласно опциите на всяко учебно заведение.

Все още самият министър Красимир Вълчев не е давал изказвания, в които да изясни в кои градове какъв брой време учениците няма да вървят на учебно заведение, както и какви ограничения ще се подхващат на национално равнище по време на изключителното състояние, което е до 13-ти април т.г. Очаква се скоро той да даде указания по какъв начин да се преподава по отдалечен метод, както и какви платформи да употребяват учителите. Към момента е ясно само, че учениците, за които в четвъртък грипната почивка свърши, през днешния ден могат да не вървят на учебно заведение. " Поради изключителните условия с развиването на заболеваемостта с ковид и предпазването на разпространяването през днешния ден 13.03. 2020 на всички места, където няма грипна почивка сега, учениците са освободени да не участват в учебно заведение по преценка на родителите ", оповестиха през вчерашния ден от пресцентъра на МОН.

" За момента нямаме никакви указания , всички чакаме решението на Народното събрание ", съобщи по-рано пред БНР Надежда Николчева от Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 31 СОУ в София. „ Предполагам по-късно ще получим съответни указания за образователни занятия, ограничения и това, което би трябвало да предприемем “, сподели тя.

Детските градини в столицата обаче не престават да работят. " Към момента решението е да се резервира режим на навестяване на детските градини единствено при потребност. Изисква се цялостна дисциплинираност от страна на родителите и надзор от страна на медицинските чиновници. При нужда имаме подготвеност да засилим ограниченията, тъй че да се затворят детските градини, само че все още те остават да работят ", сподели Фандъкова.

" Дисциплината и спазването на напътствията на лекарите е извънредно значима. Така предпазваме себе си, околните си и всички други хора ", разяснява още столичният кмет. По думите й продължава дезинфекцията на всички пространства и институции. Ще се мият и всички контейнери с препарати, както и подлезите. Усилено продължава почистването и миенето на улиците, когато времето разрешава, като да вземем за пример днешния ден. Въведена е опцията да се постановат наказания и да се реализира надзор върху хора под домашна карантина. Тази задача би трябвало да се управлява от органите на реда, добави Фандъкова.

Вече има специфична страница на уеб страницата на Столична община - място, където всички жители да могат да се осведомят от благонадежден източник за ковид и за настоящия ход на развиване.

Сред ограниченията на Столична община са още ограничението на командировките за и към София. " Апелира се всички жители да пътуват единствено при последна нужда за столицата и отвън нея ", съобщи Фандъкова. Затварят се и краткотрайните пазари - в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „ Васил Левски ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР