Училищата в Русенско са подготвени да посрещнат учениците си при

...
Училищата в Русенско са подготвени да посрещнат учениците си при
Коментари Харесай

Училищата в Русенско готови да посрещнат учениците при засилени мерки срещу COVID-19

Училищата в Русенско са готови да посрещнат учениците си при засилени ограничения за стерилизация. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в крайдунавския град Росица Георгиева.

Тя напомни, че учениците ще носят маските единствено в общите елементи, а в класните стаи ще бъдат без тях.

"Указанията са децата да бъдат в класните стаи и при опция повече на открито - в двора на образователното заведение ", изясни Георгиева.

По думите й педагогическите експерти ще бъдат с защитни средства. Всяко от учебните управления е решило по какъв начин да наподобява шлемът, с цел да не пречи на педагогическото взаимоотношение, което реализира учителят.

Дезинфектанти са сложени във всички общи елементи, които се употребяват от учениците.

Георгиева изясни, че при започване на образователната година ще бъдат приложени възпитателни ограничения - в първите минути на всеки образователен час на децата ще се дават инструкции по какъв начин да носят и пазят от замърсяване маските си, по какъв начин да си дезинфекцират ръцете, ще им се изяснява и за какво е значимо спазването на отдалеченост.

Децата, които проявят признаци, ще се отделят в пространства с повърхност не по-малко от шест квадратни метра. Георгиева изясни, че всяко учебно заведение е обособило сходна стая. Определено е и длъжностно лице, което да оповестява на Регионалната здравна ревизия при случай на дете със признаци. Целта е в рамките от 24 до 48 часа паралелката, в която е открит възпитаник с ковид, да премине в електронна среда на образование от разстояние.

По мотив на възможна симулация от страна на учениците по време на образователни занятия за демонстрация на признаци, наподобяващи ковид, Георгиева разяснява, че изключително в тинейджърска възраст това може да се чака. Според нея учителите ще съумеят да обяснят на децата за сериозността на казуса и че вероятно преструване може да докара до огромни терзания и в допълнение утежняване на стиуацията.

"Смятам, че децата са виновни, рационални и няма да се стигне до това. То по-скоро би довело до терзание, в сравнение с учениците да бъдат облагодетелствани ", изясни Георгиева.

Началникът на РУО разяснява, че има учители, които се тормозят за образователни занятия по време на пандемия, а други са приели, че COVID-19 съществува и би трябвало да се научим да работим в такива условия.

"Правим всичко допустимо учебното заведение да е една от най-защитените среди. Когато се съблюдават заложените правила на територията на съответното учебно заведение, ще сведем до най-малко случаите ", изясни Георгиева.

По думите й дефицит на учители все още няма.

"Предвид идните зимни месеци и вероятно заболяване, подобен може да се появи, само че ние имаме банка от фрагменти. Разговаряхме с управлението на Русенския университет, с цел да използваме студентите от трети и четвърти курс на педагогическите специалности като заместващи учители ", изясни Георгиева.

По думите й 1435 първокласници се чакат да прекрачат за първи път учебния предел. Това е планирана стойност, като точният брой ще бъде явен този следобяд. През предходната година първокласниците в региона са били 1539.

В района има общо 70 учебни заведения, в които учат към 19 000 възпитаници - от първи до 12 клас.

"Ще създадем всичко допустимо учениците да усетят празника, който носи първият образователен ден. В двора на всяко учебно заведение ще има тържества за децата от първи, пети и осми клас. Взети са и нужните ограничения за разстояние сред учениците. Призовали сме родителите да лимитират броя на възрастните, които ще бъдат с детето ", сподели Георгиева.

Всички останали възпитаници ще отбележат началото на новата образователна година по класните стаи, като е основана организация за поетапно влизане в постройката на учебното заведение, с цел да няма разбъркване на групите и потоците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР