Училищата ще започнат присъствено засега. Това обяви здравният министър Стойчо

...
Училищата ще започнат присъствено засега. Това обяви здравният министър Стойчо
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Учебната година ще започне присъствено

Училищата ще стартират присъствено към този момент. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров. Той въпреки всичко призна, че мярката може да се преразгледа, в случай че има утежняване на обстановката.

Образователните центрове ще продължат да работят при строги ограничения.

Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения от седми септември до края на октомври. Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов на брифинг по тематиката.

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи се позволява при съблюдаване на отдалеченост, носене на маски и най-много 10 души в помещение.

Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други.

Провеждането на конгресни мероприятия се разрешава при съблюдаване на отдалеченост и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други сходни прояви.

Провеждането на състезания, всеобщи изпити и други се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала и най-много 30 души в зала.

Заведения за хранене, казина, игрални зали ще работят от 7 до 22 часа при разстояние 1,5 м от облегалките и до 6 индивида на маса. Персоналът с маски. Банкети и фамилни тържества до 30 души на закрито, 60 навън.

Работодателите да провеждат отдалечена работа най-малко за 50% от чиновниците, предлагат от здравното министерство.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров изясни, че се е срещнал с специалисти и браншови организации, преди да се вземе решението за стягане на ограниченията. По думите му всички оферти са прегледани и отразени от здравните управляващи.

Ще бъде обезпечена отплата за засегнатите от сегашните ограничения. " Няма място за суматоха, обстановката е сериозна, само че не е излязла отвън контрола ни ", сподели още Кацаров. По думите му ограниченията се постановат поради ниския % на имунизация и единствено по този начин може да се подсигурява животът и здравето на българите.

В началото на седмицата от Министерство на здравеопазването разпространиха предложение на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев за стягане на ограниченията. Тогава той предложи да се вкарат ограничаващи ограничения по повод скупчването на хора, провеждането на разнообразни публични действия, мероприятия, визити на обекти с публично значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничавания в визитите на моловете. Като опция – да се разрешава изключение за притежателите на така наречен зелен (санитарен) паспорт.

Бяха издадени и две заповеди за удължение периода на деяние на противоепидемичните ограничения поради решението на Министерския съвет за удължение на изключителната епидемиологична конюнктура до 30 ноември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР