Учещият е скромно съветван да се вслуша в следните правила:

...
Учещият е скромно съветван да се вслуша в следните правила:
Коментари Харесай

Луис Карол - из есето: Как да учим

Учещият е непретенциозно съветван да се вслуша в следните правила:

1. Не се поддавайте на любознанието да четете оттук-оттам от научна книга. Това доста елементарно може да ви разсее и да ви навее мисълта, че материята е прекомерно сложна за вас. Това предписание е изключително значимо и при други книги, като да вземем за пример романи, в които може да бъде развалено удоволствието от историята. Това, което създателят е планувал като приятна изненада, губи своя смисъл. Разбира се, има хора, които четат трета част просто с цел да видят по какъв начин свършва историята и да решат дали да си вършат труда да четат първа част. И до момента в който при романа това е ненапълно възможно, то при научния труд е цялостна полуда. Нищо няма да разберете, в случай че не четете по планувания ред.

2. Не започвайте нова глава или част, без да сте сигурни, че вярно сте разбрали предходната и сте премислили всички образци, дадени в нея. Докато осъзнавате, че цялата премината земя е превзета и не сте оставили някои компликации, пред които неизбежно ще се наложи да се изправяте още веднъж, то напредъкът ще бъде елементарен и прелестен. В противоположен случай няма да наредите пъзела, ще се обърквате от ден на ден, до момента в който не захвърлите всичко с гадност.

3. Ако стигнете до откъс, който не разбирате, прочетете го още веднъж. Ако отново не го разбирате, прочетете го за трети път. Ако и след три четения не разбирате, то евентуално мозъкът ви е към този момент прекомерно изтощен. В подобен случай оставете книгата настрани и свършете нещо друго. Когато я отворите на идващия ден свежи, ще разберете всичко доста елементарно.

4. Ако е допустимо, намерете непосредствен другар, който да чете книгата с вас и да се изправя пред същите компликации. Диалогът прави сложните неща по-лесни за превъзмогване. Умственото предизвикателство е нещо, от което всички се нуждаем за положително здраве. Веднъж щом овладеете символната логичност, то постоянно ще имате умеене, което да употребявате при нови действия, с които се захващате. Ще имате изясненост на мисълта, ще можете да подреждате концепциите си. Най-вече ще имате силата да разплитате нелогични на пръв взор схеми, с които ще се сблъсквате в книги, вестници и даже проповеди. Те са непостижими за тези, които не са се постарали да овладеят изкуството на четенето. Опитайте! Това е всичко, което желая от вас! “.

Инфо: brainpickings.org, lira.bg
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР