Ученията в Естония, които ще продължат до 3 юни, бяха

...
Ученията в Естония, които ще продължат до 3 юни, бяха
Коментари Харесай

Започва най-голямото учение на НАТО в Прибалтика

Ученията в Естония, които ще продължат до 3 юни, бяха проведени преди нахлуването на Русия в Украйна, само че на фона на възходящата опасност за сигурността от Русия, те са деликатно следени. В него присъединяване ще вземат към 15 хиляди военни. Това е едно от най-големите военни учения, провеждани в Естония от 1991 година до през днешния ден.

НАТО съобщи, че задачата на ученията е да " увеличи готовността и оперативната съгласуемост " на силите си.

Учението се организира на 64 км от най-близката военна база на Русия. Целта му е да симулира офанзива от Русия против Естония.

Въпреки много комфортното си кодово име, учението на НАТО " Таралеж " се организира във време на нараснало напрежение в Балтийските страни. Нахлуването на Русия в Украйна убеди държавните управления в района, че би трябвало съществено да засилят защитата си, в случай че желаят да възпират президента Путин от по-нататъшна военна експанзия.

" Виждаме, че откакто нашите близки съседи и другари се причислят към НАТО, тогава, несъмнено, цялостната среда за сигурност в нашия район ще се усили и изключително към Балтийско море ", уточни естонският външен министър Ева-Мария Лиймец.

Русия преглежда НАТО като опасност за сигурността и предизвести за " последствия " за бъдещите нови членове.

Учението се случва в миг, в който Швеция и Финландия публично обявиха, че ще подадат кандидатури за присъединение към Алианса. Точната дата не е ясна. Очаква се това да се случи в сряда. Подобен ход обаче ще преначертае геополитическата карта на Европа. Смяната на курса на Стокхолм и Хелзинки е монументална. Швеция остана неутрална през Втората международна война и в продължение на повече от два века избягваше да се причислява към военни съюзи.Междувременно Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия. Досега тя оставаше отвън НАТО, с цел да избегне антагонизирането на източния си комшия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допусна, че може да има бърз развой по кандидатурата на двете страни, като се вкарат краткотрайни договорености за сигурност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР