Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да

...
Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да
Коментари Харесай

Подготвя се кредитна система в професионалното образование

Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат опция да натрупат заеми за усвоени умения, което ще улесни надграждането и разширението на тяхната подготовка след това.

Системата за струпване и трансфер на заеми ще бъде създадена като част от дейностите по интервенция „ Модернизиране на професионалното обучение и образование “ – част новата стратегия „ Образование “ 2021-2027 година, финансирана със средства от Европейския обществен фонд и от държавния бюджет. Операцията беше утвърдена от Комитета за наблюдаване на програмата с бюджет от 70 млн. лева

Кредитите ще се дават въз основа на умения за осъществяване на избрани действия от дадена специалност. Така даже и да не имат уверение за приключен стадий на обучение или степен на подготовка, хората ще могат да работят на избрани позиции в съответния отрасъл с документ за добитите компетентности по част от специалността.

Предвижда се заемите да важат освен за в началото изучаваната специалност, само че и за продължение на образованието по други специалности от същото професионално направление. Системата на трансфер ще разреши и наново включване в професионално обучение на хора, които са отпаднали от просветителната система и желаят да продължат образованието си в същата или в друга специалност. За рационализация на професионалното обучение ще работят секторни препоръки за уменията (ССУ). В тях ще се обединят представители на бизнеса, на междинните и висшите учебни заведения, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния бранш, ще разработят стандартите по специалностите, образователните и изпитните стратегии, които да отговорят на условията на действителните работни места. Секторните препоръки ще вземат участие и в актуализирането на Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.

Предвижда се също да се разработят и ползват компетентностни профили на учителите, които образоват по специалности. Тези профили ще съдържат компетентностите, нужни на учителите, с цел да преподават по обновените образователни стратегии. При нужда взаимно с бизнеса ще се организират образования за придобиване на нужните компетентности.

Освен интервенцията за модернизиране на професионалното обучение, Комитетът по наблюдаване утвърди също методологията и критериите за асортимент на интервенция за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване в учебно заведение с общ бюджет от над 151 млн. лева С плануваните действия се чака да се обзет повече деца в просветителната система и да се понижи делът на прибързано напусналите учебно заведение. Ще се увеличи и потенциалът на педагогическите експерти, от които се чака да оказват поддръжка съгласно самостоятелните потребности на всеки възпитаник, както и на непедагогическия личен състав, включително на просветителните посредници и обществените служащи, подпомагащи учениците и родителите от уязвими групи.

Новата стратегия „ Образование “ 2021-2027 година беше призната от държавното управление предходната седмица. Това е основа за публични договаряния с Европейската комисия, която би трябвало да я утвърди. Близо 1,9 милиарда лева ще бъдат вложени в рационализация и цифровизация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи. Програмата е главният инструмент за поддръжка на промените в просветителната система и превъзмогване на последствията от COVID-19.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР